Ismét a magyar szakember lehet a megmentő?

A 150-szeres német válogatott ex-labdarúgó és a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus szerint csakis Dárdai Pál lehet a megoldás a Hertha BSC gondjaira. Erről a német Sky Sport stúdiójában nyilatkozott az 1990-es aranylabdát elnyerő korábbi csatár.

Ha Hertha, akkor csakis Dárdai Pál jut eszembe. Ő az egyértelmű megoldás.

Dárdai Pál játékosként 1997-től 2012-ig, 15 éven keresztül szolgálta a HBSC-t, ezalatt 286 élvonalbeli Bundesliga-mérkőzéssel a klub csúcstartója lett. Később hosszú ideig utánpótlásedzőként, utána pedig két időszakban vezetőedzőként is dolgozott a csapatnál. 2014-től 2015-ig a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya volt.

A magyar edzőt sosem lehetett azzal vádolni, hogy látványos, attraktív támadófocit erőltet, de az erős védekezésen alapuló taktikájával mindig nehéz volt megverni a csapatait.

Miután a Herthánál 2021 nyarán sportigazgatónak nevezték ki Fredi Bobicot, szemmel láthatóan folyamatosan konfliktusba került a magyar edzővel. Már az meglepetésnek számított, hogy nem sikerült nagyobb nevet szerződtetni a kispadra Dárdainál, de később a sajtó nyilvánossága előtti üzengetésekkel borítékolható volt, hogy kettejük együttműködése nem lesz hosszan tartó. 

Pál kicsi edző, kedves edző, aki kisegít, amíg kell. Ha ideérkezik egy nagy edző, akkor Pál rögtön visszatér az U16-os csapathoz, és csinálja tovább a dolgát

– nyilatkozta egy 2021-es sajtótájékoztatón. 

Dárdai Pált rövid idővel a nyilatkozata után menesztették. A pécsi származású szakember kirúgása ellenére továbbra is élvezte a klubikon státuszt, és az is biztos, hogy a szurkolók egyhamar nem felejtik el neki, hogy a tönk szélén álló csapatot kétszer is bent tartotta a Bundesligában.

A Hertha BSC jelenleg a Bundesliga 17., kiesőhelyén áll a 18 csapatos német bajnokságban. Miután pocsék formában kezdték a 2023-as évet is, így a klubelnök, Kay Bernstein azonnali hatállyal menesztette Fredi Bobic sportigazgatót. Az utolsó csepp a pohárban a hétvégén elveszített Union Berlin elleni városi rangadó volt. 

(m4sport.hu)

(Borítókép: Dárdai Pál a Hertha BSC edzőjeként. Fotó: ullstein bild/Getty)