Elképesztő története van az európai top bajnokságok legfiatalabb edzőjének.

Jelenleg a 30 éves belga–angol Will Still, a francia élvonalbeli Reims főnöke a legfiatalabb vezetőedző az öt legerősebb európai topligában. Stillt az új Julian Nagelsmann-nak is nevezik, aki jelenleg a német rekordbajnok Bayern München vezetőedzője.

A belga szakember személyében egy merőben új hullámos edzőről beszélünk, aki a népszerű videójáték, a Football Manager segítségével képezte magát.

Olyan papírja, amivel vezetőedző lehetne a Ligue 1-ban, a mai napig nincsen, ezért klubja minden meccs után pénzbüntetést fizet. Átszámítva minden mérkőzés után hozzávetőlegesen 11 millió forintjába fáj a Reimsnek, hogy Will Still a vezetőedzője. Ezt addig aligha bánják, amíg jönnek az eredmények. A Reims 12 meccs óta veretlen Still-lel a kispadon, a bajnokságban lebetonozták magukat a középmezőnyben (20 forduló után 26 ponttal a 11. helyen állnak), sőt még a Francia Kupában is versenyben vannak. Legutóbb a francia bajnoki címvédő, Paris Saint-Germain csapatával játszottak bravúros döntetlent Stillék. A mérkőzésen egészen a 96. percig a hazai csapat vezetett, de ekkor egyenlített a kiscsapat, így megőrizve veretlenségi sorozatát.

A 30 éves futballforradalmár tehát láthatóan remekül teljesít csapatával, ám egyelőre még folyamatban van az UEFA Pro Licence-es képzése, amivel hivatalosan is a csapat vezetőedzője lehetne. 

Will Still egyébként messze a legfiatalabb edző az öt európai top ligában (angol, olasz, spanyol, német, francia). Fiatalabb korában focizott, de a negyedosztálynál magasabb szintre nem jutott, így inkább az edzősködés felé fordult. 19 évesen már az angol Preston North End U14-es csapatát edzette. Később másodedzőként dolgozott a belga Beerschotnál és Standard Liége-nél, majd 2021-ben tűnt fel először Reimsben, ahova 2022-ben tért vissza asszisztensedzőként, majd tavaly októberben kinevezték vezetőedzőnek.

(NSO)

(Borítókép: Will Still. Fotó: Anp/Getty)