Sokaknak lehet ismerős a helyzet, amikor hétfőtől péntekig 5-6 óra alvással élik túl a munkahetet, majd egy éjszakába nyúló pénteki lazítást követően 9-10 órákat alszanak a hétvégén lehúzott redőnyök mellett. Alkalomadtán nagyon hasznos lehet egy-egy hosszabb időre nyúló alvás, ám ha ez rendszeressé válik, komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Nem is gondolnánk, de a túlalvás egy létező fogalom, amely hosszútávon nemcsak rosszkedvvel és nyűgösséggel, de komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Martin Seeley, a MattressNextDay alvásszakértője és vezérigazgatója szerint a felnőtteknek átlagosan 7 óra éjszakai alvásra van szükségük ahhoz, hogy napközben jól funkcionáljanak, de valójában 8 óra javasolt. A nőknek körülbelül 20 perccel több alvásra van szükségük,

ám ezeket az időintervallumokat rendszeresen túllépve megnövekszik a cukorbetegség, a szívbetegség és a szélütés kialakulásának kockázata

– emeli ki a szakértő figyelmeztetését a glamour.hu.

Azok a húszas évek

Korai kezdés a munkában, éjjelig tartó banzáj a haverokkal, hajnalig tartó hétvégi bulik, majd fél napos alvási ciklusok a hétvégén: szervezetünk számára a húszas éveink jelentik a legstresszesebb időszakot, ugyanis rendszertelen életmódunk miatt az alvásidő más hétvégén és más hétköznapokon, illetve a lefekvés és az ébredés is különböző időpontokban történik, aminek folytán sokszor kevesebbet, máskor többet alszunk a kelleténél. Ezenkívül az alkoholfogyasztás szintén befolyásolja alvásunk minőségét, így az kevésbé lesz pihentető.

Fontos, hogy miközben a fiatal élvezi az aktív társasági életet, szánjon időt arra is, hogy időnként lelassít, és átgondolja, hogy az alváshiány milyen hatással lehet az egészségére

– hívja fel a figyelmet dr. Lindsay Browning, az And So To Bed pszichológus-neurológusa. A szakértő kiemeli, hogy a 20-as éveiben járó fiataloknak összességében még több alvásra van szüksége, mint egy felnőttnek, részben mert az agy nagyjából 25 éves korig még fejlődik. Az ideális alvásidő ebben a korban nagyjából 7-9 óra.

Hirtelen 30

A 30-as korosztály számára szintén 7-9 óra alvás javasolt, ám sok esetben ez az ő életükben sem kivitelezhető: a munkahelyi stressz, az anyagiak miatti aggodalom vagy a gyermeknevelés számtalan álmatlan éjszakát okozhat. Előbbiek esetén sokat segíthet, ha azonosítjuk a problémák gyökerét és megpróbálunk mihamarabb megoldást keresni, illetve a pszichoterápia is hatékony megoldás lehet. Ha a gyermekvállalás miatt nyugtalanok az éjszakáink, az ellen sajnos nincs mit tenni: ki kell bírni és bízni abban, hogy mihamarabb javul a helyzet.

A 40-es kor nyugalma

Dr. Browning szerint a 40-es korosztály tagjai számára szintén 7-9 óra alvás az optimális, 6 vagy annál kevesebb nekik már közel sem lesz elég ahhoz, hogy napközben jól funkcionáljanak. A 9 óra túllépése esetükben már mindenképpen túlalvásnak számít, így őket már veszélyeztetheti a szív-és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha alvásuk rendszeresen meghaladja a 9 órát.

„A túlalvás mentális egészségügyi problémák jele is lehet, mivel a depresszióhoz gyakran társul. Olyankor az emberek többségbe az alvásba menekül, hogy ne kelljen az élet nehézségeivel szembesülnie. Továbbá, ha több mint 9 órát alszunk, de napközben még mindig fáradtnak érezzük magunkat, az annak a jele lehet, hogy az alvás minősége nem elég jó.

Kimutatták, hogy azoknak az emberek, akik túl keveset vagy túl sokat alszanak, sajnos rövidebb ideig élnek azokhoz képest, akik 7-9 órát szánnak az alvásra”

– mutatott rá a szakértő.

Alvási ciklusukat persze időközönként szintén felboríthatják különböző tényezők. Ilyen az, ha túl sokat edzettünk vagy nagyon mozgalmas napunk volt. A stressz is súlyos hatással lehet az alvásunkra, például ha 40-es, 50-es éveinkben egyszerre kell gondoskodnunk a gyerekekről és az idősödő szülőkről. Nagyon fontos, hogy ebben a korban kifejezetten szánjunk időt az öngondoskodásra, például a rendszeres testmozgásra és arra, hogy olyan tevékenységeket végezzünk, amelyek boldoggá tesznek. Hogy a túl kevés, vagy túl sok alvást elkerüljük, érdemes minden nap nagyjából ugyan abban az időben lefeküdnünk és felkelnünk. Kiváló megoldás, ha az ébresztőóránkat tőlünk távol, akár egy másik helyiségben hagyjuk, így biztos időben kikelünk az ágyból. Lefekvés előtt ne fogyasszunk semmilyen koffeintartalmú ételt, italt, ellenben igyunk sok vizet és kerüljük az alkoholt. Ha mindennek ellenére is azt érezzük, legalább 9-10 óra alvást igényel a szervezetünk, mielőbb forduljunk orvoshoz, ugyanis a túlalvás nemcsak hogy szív- és cukorbetegséget okozhat, de azok egy tünete is lehet.

(Borítókép: Alvó férfi. Illusztráció: Getty Images)