Átlagosan napi 9 milliárd 300 millió forint volt a hazai részvénypiac forgalma januárban, az összforgalom az év első hónapjában összesen 205 milliárd forintot tett ki. Bár ez a mértékű pénzmozgás mérsékeltnek mondható, így is történtek izgalmak a piacon, az eddig vezető brókercég ugyanis trónfosztottá vált.

A magyar tőzsdepiac januári alakulásáról a Portfolio közölt részletes kimutatást. Mint az cikkükből kiderül, a hazai részvénypiac januári összforgalma kerekítve 205 milliárd forintot, az azonnali piacon a duplikált forgalom 411 milliárd forintot tett ki. A legnagyobb forgalmú részvény az OTP volt: papírjával 128 milliárd 800 millió forint értékben zajlott a kereskedés, ami a teljes forgalom közel kétharmadát (62,7 százalékát) adta. Ezt követte a Richter 40 milliárd 300 millió forint (19,6%), majd a Mol 26 milliárd 600 millió forint (12,9%) értékben.

A brókercégek közül a Wood bonyolította le a legnagyobb forgalmat, megelőzve a Concorde-ot.

A dobogó harmadik fokán az Erste Bank végzett.

Az árupiaci szektorban 154 millió 800 ezer forint összegben zajlott a kereskedés, amelynek 63,2 százalék a fenntartható takarmánybúzából, 19,6 százaléka a takarmánykukoricából, 17,3 százaléka pedig a nagy olajtartalmú napraforgómagból származó kereskedésből tevődött össze – írja a portál.

(Borítókép: Női kéz egy diagram ábrán. Illusztráció: Getty Images)