Cikkünkben három olyan sportágat mutatunk, amely nagyon távol esik a fősodorbeli mozgásformáktól, de a valóságban igenis létezik, legyen az mesebeli játék, víz alatti aktivitás vagy korábban sosem ötvözött sportok keveréke.

Kviddics

J.K. Rowling világszerte népszerű Harry Potter-könyvei és azok filmes változatai milliók kedvencei lettek. Elképzelhetetlennek tűnik, hogy egy olyan mesebeli játékot, mint a kviddics, a való életbe átültessenek, hiszen a mesebeli játék a levegőben zajlik és elengedhetetlen kelléke a repülő seprű, illetve a megbűvölt labdák. Elejét véve a kötekedéseknek, az életre hívott játékot az alapítói mugli kviddicsre keresztelték, és természetesen a földön játsszák. A szabályok majdnem ugyanazok, mint a képzeletbeli sportágban: a játékosok a kezükkel egy seprűt a lábuk között tartva próbálják átdobni a labdát három különböző magasságban elhelyezett gyűrűn. A varázsvilág ihlette sportnak 2005 óta nemzetközi szervezete is létezik, az International Quidditch Association (IQA).

A 2013-as Gyakornokok című filmben is feltűnt a játék, amelyben a főszereplők tették próbára magukat. 

Vízihoki

A jégkorong egy alternatív változata a vízihoki. A játékot a víz alatt játsszák, pontosabban a medence alján, egy erre a célra kialakított koronggal, amely elég nehéz ahhoz, hogy ne jöjjön fel a víz felszínére. Egy csapat tíz főt számlál, de a meccsen egyszerre csak hatan vannak a pályán, és az ütő is lényegesen eltér a klasszikus hokiban már jól ismerttől.

Egy mérkőzés kétszer tizenöt perces, ezért a játékosoknak többször is fel kell jönniük a vízfelszínre egy adag levegőért.

A levegővételek menetét a csapattagok egymás között osztják fel. 

Cycle-ball

Van, akinek a biciklizés már önmagában kihívást jelent, az azonban igazán kevesekről mondható el, hogy még focizni is tudnak közben! A Cycle-ballban a játékosok egy-egy kerékpáron ülve játszanak egymással, a labdát a bicikli kerekeivel passzolják egymásnak és lövik kapura.

Lövéseknél a labda sebessége a 70-80 km/órás sebességet is elérheti.

A labda lábbal és kézzel nem érinthető: a játékosoknak a kezükkel mindig a kormányt kell fogniuk, míg a lábaiknak folyamatosan a pedálokon kell lenniük. A fejelés megengedett.

A cycle-ball története kifejezetten régre nyúlik vissza, az 1800-as évek végén is játszották már. Világbajnokságot is rendeztek belőle, és amennyire érdekesen hangzik, annyira látványos is. 

(Borítókép: Kvidics. Illusztráció: picture alliance/Getty)