Kihalás fenyegeti az Ausztráliában őshonos törpe erszényesnyesteket, mert a hímeknek olyannyira fontos a fajfenntartás, hogy sokszor napokig nem esznek és alszanak a tökéletes numeráért.

Ironikus, hogy pont a fajfenntartás ösztöne okozhatja egy rágcsálófaj, pontosabban a törpe erszényesnyest vesztét. Nem is olyan régen még azt gondolták, hogy kizárólag a mérgező óriásvarangyok miatt csökken rohamosan a példányszámuk, ám egy közelmúltban publikált tanulmány szerint a túlságosan feltüzelt hímek saját magukat sodorják a kihalás szélére.

Kutatók szerint a hím nyestek gyakran rekordhosszúságú távolságokat tesznek meg, hogy megtalálják a számukra alkalmas nőstényt. A szakemberek például olyan egyedeket is megfigyeltek, amelyek egy éjszaka alatt 10 kilométert tettek meg. Ez emberi léptékben 40 kilométer megállás nélküli gyaloglást jelent. Olyan is előfordul, hogy a hímek napokig nem esznek és alszanak, csak megállás nélkül menetelnek.

Ennek következtében az alvásmegvonástól szenvedő állatok elkezdenek lefogyni, agresszívvá és óvatlanná válnak, így pedig a ragadozók könnyebben csapnak le rájuk, az autók könnyebben ütik el őket. Ha pedig a hímek megtalálják a tökéletes nőstényt, akkor még több fizikai energiát fordítanak a szexre, mígnem belepusztulnak a fáradtságba – írja a LadBible cikke nyomán az rtl.hu.

(Borítókép: Törpe erszényesnyest. Fotó: Getty Images)