Tizennyolc év után ismét visszatér a világ legnívósabb autóverseny-sorozatába a Ford. Az amerikai vállalat a Red Bullal karöltve érkezik a Forma-1-be.

Eredetileg a Porschével szeretett volna szövetségre lépni, végül a Forddal egyezett meg a Red Bull: a csapatnak hibrid erőforrást fejleszt az amerikai multi a 2026-os idényre. Az FIA azt is elárulta, hogy ott lesz még mellettük az Alpine Racing, az Audi, a Ferrari, a Honda Racing Corporation és a Mercedes-AMG High Performance Powertrains is.

A Totalcar emlékeztet, hogy a Ford 1967-től 2003-ig a Cosworth segítségével többek között a Lotus, a McLaren és a Matra motorbeszállítójaként formálta a szériát. Cikkünk vezető képén is egy Ford-motoros Matra MS80 látható, a volán mögött Jackie Stewart brit versenyzővel. A háromszoros Forma-1-es világbajnok Ford-szaktanácsadóként is tevékenykedett, 83 évével jelenleg ő a széria legidősebb élő világbajnoka. 

2000-től 2004 végéig a Ford teljes csapatot is vitt Jaguar Racing néven, ebből lett később a Red Bull Racing. Az első évben Chris Horner csapata is Cosworth motorokkal versenyzett, tizennyolc évvel később pedig ma tették közzé a bejelentést, miszerint a Ford és a Red Bull 2026-tól kéz a kézben tér vissza a Forma-1-be.

A Ford-alapokra dolgozó brit Cosworth egyébként 176 győzelemmel minden idők harmadik legsikeresebb Forma-1-es motorbeszállítója a Ferrari és a Mercedes után. Jim Farley, a Ford vezérigazgatója 2026-tól is hasonló sikerekre számít.

(Borítókép: A skót Jackie Stewart a 4-es számú Matra MS80 Ford Cosworth DFV 3.0 V8-at vezeti a Holland Nagydíjon 1969. június 21-én a Circuit Park Zandvoortban, Hollandiában.)