Életének 88. évében meghalt Paco Rabanne spanyol divattervező. A parfümjeiről is híres üzletember franciaországi otthonában, a bretagne-i Portsallban hunyta le örökre a szemét.

Paco Rabanne halálhírét közölte február 3-án pénteken a tervező nevét viselő divatházat és illatszerüzletágat irányító spanyol Puig-csoport. A jellemzően futurisztikus ruháiról és parfümjeiről ismert Rabanne 1999-es visszavonulását követően ritkán mutatkozott a nyilvánosság előtt, nyugdíjas éveit többnyire elvonultan töltötte. Halálának pontos okáról nem tudni, azt egyelőre nem közölték.

Paco Rabanne, eredeti nevén Francisco Rabaneda Cuervo 1934-ben látta meg a napvilágot San Sebastian városában. A spanyol polgárháború kitörésekor édesanyjával Párizsba menekültek, ahol építésznek tanult, ám később magával ragadta őt a francia divat. Karrierje kezdetén ékszereket tervezett a Diornak, a Givenchynek és a Balenciagának, mígnem a '60-as évekre nemzetközi ismertségre tett szert.

Saját cégét 1966-ban alapította, ugyanebben az évben mutatta be első ruhakollekcióját is, amely a „12 hordhatatlan ruha kortárs anyagokból” elnevezést kapta. Jellemzően futurisztikus ruhákat tervezetett olyan anyagokból, mint a műanyag, papír és fém. Meghatározó stílusjegyei voltak az űr, illetve a végtelen csillogás. Több évtizedes karrierje során filmekhez is készített jelmezeket, többek között olyan művészeknek, mint Audrey Hepburn vagy Jane Fonda.

1968-ban kezdett együttműködni a Puig illatgyártó céggel, aminek eredményeként megszülettek Rabanne parfümjei. A cég 1976-ban parfümgyárat is épített a franciaországi Chartres-ben.

Rabanne a divatszakmától 1999-ben vonult vissza, női és férfi ruhák, kiegészítők és parfümök millióit gyártó divatházának irányítása pedig a Puig kezébe került, élén Julien Dossena divattervezővel.

(NationalWorld)

(Borítókép: Paco Rabanne tervezés közben. Fotó: Getty Images)