Ezek a barlangok sokkal inkább az izgalmas vízi területek felfedezői számára jelentenek kihagyhatatlan úti célokat, mintsem a profi vagy amatőr barlangászoknak.

Korábban a Velveten olvashattak olyan úti célokról, amelyek csak hajóval közelíthetők meg és tökéletes helyszínt biztosítanak a búvárkodásra. Most azoknak kedvezünk, akik inkább a barlangok felfedezését részesítik előnyben az utazásaik során.

A chilei márványbarlang

A világ egyik leglélegzetelállítóbb barlangjaként tartják számon a chilei barlangot. Patagónia egyik legismertebb látványosságáról egyetlen barlangként szokás beszélni, pedig ha szigorúan vesszük, három különböző képződményről van szó. Ezek az El Catedral (katedrális), La Capilla (kápolna) és a La Cueva (barlang).

A legmélyebb dél-amerikai tó, a General Carrera vize évezredek alatt tört utat magának az Andok lábába, keresztül a márványkőzeteken. A tó vize smaragd, türkiz és akvamarinkék árnyalatú, ami még jobban kiemeli az egyedülálló sziklaalakzat szépségét. Az alagutak elég szélesek ahhoz, hogy kisebb hajókkal vagy csónakokkal be lehessen járni.

Ayia Napa barlangok

Ez a Ciprus szigetén található barlangrendszer mélyedésekkel, csatornákkal, sziklaormokkal, természetesen kialakult boltívekkel és számos belső üreggel várja a kalandorokat. A kristálytiszta zöldes-kék víz alatt hatalmas sziklákat lehet megcsodálni a búvároknak, emellett számos tengeri élőlényt lehet szemügyre venni.

Benagil-barlang

Portugáliába elhajózva tekinthetjük meg az egzotikus Benagil-barlangot. Az embernek sokszor a barlang szó hallatán egy sötét lyuk jut az eszébe, de ez a helyszín ennek a szöges ellentéte.

A türkizkék vízből meredező okkersárga sziklák lenyűgöző látványt nyújtanak, a barlangba pedig az óriás nyílásokon keresztül bárhol betévedhetünk.

Algarve régiója igen sűrűn látogatott és sok filmest megihletett már az itteni festői táj. Benagil része a régió leghíresebb túraútvonalának, a Hét függő völgynek is, amely egy nagyjából tizenkét kilométeres part menti szakasz lenyűgöző kilátással.

Kék barlang (Blue Grotto), Olaszország

Portugáliától keletre hajózva juthatunk el ebbe a csodás olaszországi barlangrendszerbe. Nevét onnan kapta, hogy a víz alatti üregen átszűrődő napfény kék visszaverődést hoz létre, amely bevilágítja a barlangot.

A római időkben a különleges helyszínt Tiberius császár személyes úszóhelyeként, valamint tengeri templomként használták, amelyet Neptunusz és Triton római tengeri istenek szobrai díszítettek.

Fingal-barlang

Kevesen ismerik a skót tengerparton található barlangóriást, amely a Belső-Hebridák nevű szigetcsoporthoz tartozó Staffa-sziget egyik képződménye. A barlang különlegességét anyagának köszönheti: a sziget ősi kristályos alapjára a földtörténeti harmadidőszakban települt bazaltból keletkezett, amelyet az idők során a tenger hullámai csíkozottra vájtak.

(Bien)

(Borítókép: Chilei márványbarlang. Fotó: Getty Images)