A magyar labdarúgásban az utóbbi évtizedben folyamatos hullámvölgyek és hullámhegyek követték egymást. Cikkünkben bemutatjuk az elmúlt időszak leghangosabb botrányait.

Véber György

Kezdjük rögtön a legfrissebb sztorival: tavaly októberben az Újpest U19-es csapatának edzője – egyben a klub legendás alakja –, Véber György az október 1-jén lejátszott Újpest–MTK mérkőzésen trágár szavakkal illette játékosait. A durva káromkodásokat egy szülő vette fel videóra, majd osztotta meg a közösségi médiában. A korábbi válogatott labdarúgónak már többször is akadt konfliktusa abból, hogy nyersen fogalmazott. Már-már legendássá vált egy sajtótájékoztatón történő kirohanása. 

A lila-fehér klub mindössze írásbeli figyelmeztetéssel büntette Vébert, azonban az MLSZ Fegyelmi Bizottsága szigorúbb ítéletet hozott az ügyben. Döntésük szerint az edző február 28-ig nem tartózkodhat a meccsek során csapatával a kispadnál.

Szalai Ádám

A magyar futballválogatott csatára egy sajtótájékoztatón borult ki a történelmi, 8-1-es vereséggel végződő Hollandia-Magyarország mérkőzés után. A válogatottat ideiglenesen irányító Csábi József mellett ő volt az, aki a csapatot képviselte a médiamunkások előtt, akiknek rengeteg kritikát megfogalmazott a magyar labdarúgás és a válogatott helyzetéről. Szalai akkor azt nyilatkozta, hogy Magyarországon nincs edzőképzés, az utóbbi húsz évben átverik a futballszerető embereket, mert irreális célokat fogalmaznak meg.

„Megdöbbentő, hogy ilyenkor minden szakember egymás háta mögött mutogat a másikra, egyetlen olyan ember nem volt még, aki kiállt volna a kamera elé és kijelentette volna, hogy mondjatok nekünk egy vagy két olyan játékost, aki topcsapatban hétről hétre teljesít.

Annyira le vagyunk maradva a képzésben, hogy az valami elképesztő.

Az elszántság és a fejlődni akarás hiányzik, aki tanulni akar, az nézze meg, hogyan működnek az európai topcsapatok. Ebből fog a magyar válogatott élni, nem most, 25-27 évesen fogunk megtanulni futballozni” – fogalmazott Szalai, aki nemcsak a játékosokat, hanem a minőségi edzőket is hiányolta.

Az elmúlt húsz évben nem volt olyan magyar edző, aki nemzetközi szinten letett volna valamit az asztalra.

Bognár György

2021 júniusában óriási felháborodást váltottak ki Bognár György szavai az M4 Sport stúdiójában. A Paks akkori vezetőedzője szakértőként vendégeskedett a tévénél, miközben az orvosok Christian Eriksen dán válogatott labdarúgó életéért küzdöttek, akinek leállt a szíve a Finnország – Dánia EB csoportmérkőzésen. Bognár hosszas várakozás után a következőt találta mondani:

Számomra most már nem Eriksen állapota aggasztó, hanem hogy hogyan lehet ennyire döntésképtelen valaki, [hogy újrainduljon-e a mérkőzés] igen vagy nem. Nem is értem, hogy mi a kérdés most

– fogalmazott akkor Bognár. Az edző és egykori válogatott labdarúgó szavait felkapta a média, az emberek nagy része felháborodásának adott hangot, majd több mint egy évig nem hívták be őt a közmédiába.

(Borítókép: Szalai Ádám. Fotó: Kaszás Tamás/Index)