Guinnes-rekorder lett egy Portugáliában élő házi kedvenc, Bobi. Az alentejo masztiff fajtájú eb nem kevesebb, mint 30 éves, ami emberi években számolva meghaladja a 170 életévet.

A Bobi névre hallgató kutya fajtatiszta alentejo masztiff, amelynek átlagos élettartama 12-14 év. Bobi idén február 1-én 30 éves és 226 napos volt, ami egy átlagos masztiff nagyjából 45 kilogrammjával számolva az ide kattintva megtekinthető táblázat szerint emberévekben 177 évet jelent, ha pedig megéli 31. életévét, az átszámítva nyomban 182-re ugrik.

A kiugróan magas számok ellenére azt mondják, Bobi jó egészségnek örvend, bár már nehezen jár és a látása is megromlott. Életkorát a portugál kormány háziállatokról vezetett adatbázisa hitelesítette, melyet az állatorvosok országos szövetsége kezel – derült ki a Guinness-világrekordok közleményéből.

Bobi egész életében Portugália nyugati partjának közelében, Conqueiros faluban élt a Costa családnál. Három testvérével együtt az egyik melléképületben jött világra.

A család egyik tagja, az akkor nyolcéves Leonel Costa azt mondta, szüleinek túl sok állata volt, ezért a kölyköket el kellett altatniuk, ám Leonelnek és testvérének sikerült elrejteniük Bobit. Bár a szülők később rábukkantak, a kiskutya végül a család részévé vált. Egyszer 2018-ban, 25 éves (149 év) korában légzési nehézségek miatt összeesett, kórházba kellett vinni, de ettől eltekintve viszonylag gondtalanul élt. Leonel Costa szerint a „nyugodt, békés környezet” lehet az eb hosszú életének titka, és persze jó génjei: Bobi anyja 18 évet (111 év) élt.

Bobinak egy sok évtizedes rekordot sikerült megdöntenie: az előző korrekorder kutya az ausztrál Bluey volt, amely 1939-ben 29 évesen és 5 hónaposan pusztult el.

A Guinness két héttel ezelőtt egy másik kutyát, a 23 éves Spike nevű csivavát ismerte el a legidősebb élő kutyaként, de a rekordot azóta felülvizsgálták, és Bobi kapta meg ezt a címet is.

(MTI)

(Borítókép: Kutya születésnapi kellékek között, illusztráció Fotó: Getty Images)