Egyelőre viszonylag kevesen ismerik a NEOM Holding nevét, ám ez hamarosan minden bizonnyal megváltozik, ugyanis a cég egy futurisztikus gigaberuházást tervez a szaúd-arábiai sivatagban.

A szervezet kiadott egy, az építkezés elindulását bemutató kisfilmet, amelyben részletesen ismertetik, hogy milyen üdülőhelyekkel és kutatóközpontokkal tarkított várost építenek. A felvétel szerint a kivitelezés remekül halad, a készítők úgy tervezik, hogy a zéró karbonkibocsátású okosváros 500 milliárd dollárból, vagyis 179 ezer 830 milliárd forintból, 2030-ra épül majd fel.

A videóból az építkezések pontos helyszíneit is megismerhetjük: láthatjuk a The Line névre keresztelt település 170 kilométer hosszan kiásott alapját Neomban, Tabúk tartományban, valamint a területen belül zajló munkálatokat is. A felvételen bemutatkoznak továbbá a különböző technológiai, építőipari, szállítási és utazási partnerek.

A NEOM jelenleg is épülő négy gigaprojektje:

  • Oxagon - egy (félig) úszóváros gigantikus logisztikai központtal és saját oceanográfiai kutatóközponttal
  • The Line - egy 170 kilométeres egyenes sávban épülő város, ahol minden 20 percen belül elérhető lesz egy gyorsvasúttal
  • Trojena - egy hegyi üdülőhely, ahol Szaúd-Arába téli olimpiát rendezne
  • Sindalah - egy új üdülőparadicsom a Vörös-tenger partján, ahol már 2024-re várják a vendégeket.

(Borítókép: Sivatag. Illusztráció: Getty Images)