Február 6-án tartjuk a világ egyik legközkedveltebb csokoládékrémjének a világnapját.

Manapság már nem meglepő, hogy nemcsak a történelem különleges eseményeinek, de bizonyos élelmiszereknek is rendeznek ünnepeket. A Nutella kedvelői már biztosan tudják, hogy február 6-án ünnepeljük ennek a csokoládékrémnek a világnapját.

Sokan annyira odavannak ezért az édességért, hogy heti szinten többször is fogyasztanak belőle, azonban kevesen tudják, hogy számos érdekesség kapcsolódik a Nutellához: például, hogy a Ferrero eredetileg fasírt formában árulta, és fel kellett szeletelni, mint egy szalámit, majd kenyérre tenni. Hivatalos források szerint pedig a krém 13 százaléka mogyoró. Ez azt jelenti, hogy egy üvegben nagyjából 52 mogyoró található.

A világ mogyorótermésének egynegyedét, 100 ezer tonnát a cég vásárolja fel, vagyis minden negyedik mogyoró végzi egy Nutellás üvegben. Két évnyi terméssel meg lehetne tölteni a római Colosseumot.

A Magyarországon forgalmazott Nutella összetevői:

  • 55% cukor
  • 13% növényi olaj (pálmaolaj), mogyoró
  • 7,4% zsírszegény kakaópor
  • 8,7% sovány tejpor
  • a maradék 15,9%-ot pedig tejsavópor és emulgeálószerek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint érdemes a teljes kalóriabevitelnek csak a tizedét hozzáadott cukorral rendezni, a legjobb, ha ez az arány 5 százalék alatt marad. Az 5 százalékos szint 25 grammot, kábé 6 teáskanál cukrot jelent.

(Player)

(Borítókép: Mogyorókrém. Illusztráció: Getty Images)