A világ legdrágább autói közül sokból csak egyetlen példány készült. A vevők személyét általában titokban tartják, de ha olyan hírességek, mint Jay-Z vagy Cristiano Ronaldo vásárol egy ilyen ritkaságot, annak hamar szárnyra kél a híre. A Bugatti négy autóval is képviselteti magát a világ 5 legdrágább autójának listáján.

1. Rolls-Royce Boat Tail  –  28 millió dollár (10,1 milliárd forint)

A Rolls-Royce Boat Tail-t 2021-ben mutatták be és a világ legdrágább autójaként tartják számon. Ez a különleges járgány az 1910-es években gyártott Rolls-Royce-okra emlékeztet, esztétikája leginkább a régi jachtokra hajaz. Az 563 lóerős, 6,75 literes, biturbo V12-es motorja kevesebb mint 5,5 másodperc alatt gyorsul 100 km/óra sebességre.

Egy ilyen különleges autót kizárólag jómódú és magas státuszú személyeknek készítenek. A hivatalos vevők személye nem került nyilvánosságra, viszont több egybevágó jel egyértelműen arra utal, hogy az autót JAY-Z és Beyoncé közösen vásárolta meg.

2. Bugatti La Voiture Noire  – 18 millió dollár (6,5 milliárd forint)

A La Voiture Noire a Bugatti legdrágább négykerekűje. Prototípusként 2019-ben mutatták be, majd néhány évvel később mindössze egyetlen példányt gyártották belőle. Az autót a Divo és a Type 57 SC Atlantic klasszikus modell ötvözetének lehet tekinteni. Ízléses fekete dizájnja gyönyörű és letisztult látványt nyújt, teljesítménye pedig a külleménél is pazarabb:

1500 lóerős W16-os turbómotor található benne.

Minden elem (beleértve a 6 kipufogót is) kézzel készült. A hírek szerint Cristiano Ronaldo vette meg az autót.

3. Bugatti Centodieci  – 14 millió dollár (5 milliárd forint)

Az autót a Bugatti 110 éves évfordulójára tervezték, a kinézete pedig kísértetiesen hasonlít a már közel 30 éves EB110-es modellre. Az utcán kevés esélyünk van találkozni vele: a Centodieciből mindössze 10 darab készül, közülük az elsőt 2022 elején adták át a tulajdonosának. A karcsú kasztni alatt a Bugatti nyolcliteres W16-os motorja dolgozik, amelynek csúcsteljesítménye 1600 lóerő.

A 0-100 kilométer/órás gyorsulás mindössze 2,4 másodpercet vesz igénybe.

4. Bugatti Divo – 6 millió dollár (2,1 milliárd forint)

A Bugatti Divo külseje egy vérbeli Le Mans-i szörnyre emlékeztet, miközben belsejét szénszálas anyagokból készült komponensekkel tarkították, felnijei arany borítást kaptak, festését pedig a klasszikus francia trikolor inspirálta. Az alapjául vett Chironhoz képest a Divo könnyebb elemekkel, egyedi aerodinamikával és továbbfejlesztett kipufogórendszerrel rendelkezik, azonban változatlanul1500 lóerős motor kerül bele. Az autóból összesen 40 darabot gyártottak, az utolsó 2021 júliusában talált gazdára.

5. Bugatti Bolide  – 3 millió dollár (1 milliárd forint)

A Bolide egy tisztán benzines hiperautó, amelyet egy fenséges W16-os motor hajt. 1850 lóerős, nyomatéka szintén 1850 Nm. A járgányból csak egyetlen példány készült, így ez a típus is örök időkre egyedi marad. 

(Borítókép: Bugatti Centodieci. Fotó: Martyn Lucy/Getty)