Noha nem egy zombiapokalipszis látszik bekövetkezni, a Föld felszínének melegedése egyre inkább kedvez a különböző kórokozók, köztük a gombák mutálódásának és gyors földrajzi terjedésének. Ezek az élősködők mostanra nem egy ember életét követelték az Amerikai Egyesült Államokban.

Hatalmas sikernek örvend az HBO saját gyártású sorozata, a The Last of Us. A szériában egy globális felmelegedés hatására mutálódó, az egyre magasabb hőmérséklethez alkalmazkodó gombaféle elterjedésével eljő a zombiapokalipszis, a megállíthatatlan kór pedig egyetlen harapással átterjed egyik emberről a másikra.

Szakértők szerint temérdek kórokozó, köztük a gombák a való életben is egyre jobban alkalmazkodnak a klímaváltozás hatásaihoz, olyannyira, hogy egyre több embert betegítenek és ölnek meg az Egyesült Államokban.

A súlyos betegségeket okozó gombafélék terjedéséről a Wall Street Journal közölt írást nemrég. Mint arra rámutattak, az emberi test normál, átlagos hőmérséklete jelenleg 36,6 Celsius-fok, ami túl magas a legtöbb gombaféle számára, így azok az emberi szervezetbe jutva elpusztulnak. A klímaváltozás következtében megemelkedő átlaghőmérséklet ugyanakkor megteremtheti a feltételeket ahhoz, hogy egyes fajok túlélésük érdekében alkalmazkodhassanak az új körülményekhez, beleértve az emberi testet érintő változásokat is. Mindez azzal járhat, hogy az ominózus kórokozók gyorsabban fejlődhetnek és földrajzilag sokkal elterjedtebbek lehetnek, mint korábban.

Peter Pappas, a Birminghami Alabama Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere szerint a korábban teljesen ártalmatlan gombafajok hirtelen potenciális kórokozókká válhatnak.

– emeli ki a cikkből a HáziPatika.com

Közegészségügyi szakértők figyelmeztetnek, hogy a gombás fertőzések egyre több ember halálát okozzák. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) adatai alapján 50 év alatt közel hetvenszeresére emelkedett a gombás fertőzésekkel összefüggésbe hozható halálesetek száma az Egyesült Államokban: 1970 körül évente néhány száz ilyen esetet jelentettek, 2021-ben viszont legalább hétezret.

Mindenhol ott vannak

A gombák jelen vannak a talajban, az otthonunkban, sőt, egyes fajok a szervezetünkben is. MIndenhol megtenyésznek, ahol kedvező számukra a hőmérséklet és a páratartalom. A gond akkor van, ha olyan fajok is elterjednek, amelyek a magasabb hőfokhoz alkalmazkodva veszélyesek lehetnek az emberre. Az Egészségügyi Világszervezet nemrég ezek közé a gombafélék közé sorolta a Cryptococcus neoformanst, amely súlyos agyvelő- és agyhártyagyulladást okozhat, a felső légúti panaszokat kiváltó Coccidioidest, a gombás tüdőgyulladást előidéző Histoplasma capsulatumot, és a szervezet-szerte fertőzést okozó Candida aurist. A kutatók felhívták a figyelmet, hogy az ezek által kiváltott fertőzések immunhiányos betegek esetében életveszélyesek lehetnek.

Hogy egyes gombafélék hogyan képesek alkalmazkodni a környezeti változásokhoz, azt a Duke Egyetem kutatói vizsgálták. A Cryptococcus egyik, súlyos megbetegedést okozó fajának 800 generációját „nevelgették” és tanulmányozták eltérő hőmérsékletű, 30 és 37 Celsius-fokos környezetben. DNS-szekvenálással nyomon követték a gomba örökítő információiban bekövetkező változásokat, különös tekintettel az úgynevezett ugráló génekre, más néven transzpozonokra.

Ezek olyan DNS-szakaszok, amelyek a kromoszómán az egyik helyről a másikra ugorhatnak át. Mozgásuk génmutációkat eredményezhet, a gombák esetében ez teszi lehetővé, hogy alkalmazkodni tudjanak a megváltozott életkörülményekhez.

Asiya Gusa, a tanulmány társszerzője, a Duke Egyetem molekuláris genetikai és mikrobiológiai tanszékének kutatója rámutatott, hogy a magasabb hőmérsékleten, vagyis a 37 fokon nevelt Cryptococcusoknál nagyobb volt az „ugráló gének” mozgási sebessége, mint a 30 fokon tartottaknál.

Jégbe zárt vírusok

Mint arról tavaly novemberben a Velvet is beszámolt, egy francia kutatócsoport 48 ezer 500 éve szunnyadó vírust hozott felszínre Szibéria fagyott talajából, az úgynevezett permafrosztból. A tudósok összesen 13, különböző helyről származó kórokozót kezdtek elemezni annak érdekében, hogy felkészüljenek a globális felmelegedés következményeire, vagyis arra, ha évezredek óta befagyott vírusok olvadnának ki a jégből. A vizsgálataik során a kutatók igazolták, hogy a vírusok ennyi idő után is képesek fertőzni.

(Borítókép: Bella Ramsey egy jelenete Ellie-ként a The Last of Us című sorozatban. Fotó: YouTube)