A Varga Kevint is foglalkoztató Hatayspor a Törökországban február 6-án tapasztalható 7,5 erősségű földrengés miatt visszalép a török első osztály küzdelmeitől.

A Hatayspor visszalépését Ali Koc, a török futballklubokat tömörítő szervezet elnöke közölte. „A Hatayspor levélben tájékoztatott minket arról, hogy nem lép pályára az idény hátralévő részében, és ha a Gaziantep együttese is így dönt, akkor tizenhét csapattal folytatjuk az idényt” – áll Koc közleményében. 

Gaziantep tartomány a földrengés epicentrumának közelében található, így ott komoly károkat okozott a természeti katasztrófa.

A Hatayspor infrastruktúráját rengeteg kár érte, valamint a csapat egyik szélsője, a korábbi Premier League-játékos Christian Atsu és a sportigazgató, Taner Savut is az eltűntek listáján szerepel. A török csapat játékosa mellesleg a magyar válogatott támadó, Varga Kevin is, aki a földrengések alatt nem tartózkodott az országban, azonban éppen az azóta eltűnt sportigazgatóval készült tárgyalni. 

A Törökországot, Ciprust, Jordániát, Libanont, Szíriát, Irakot, Grúziát és Örményországot megrázó, a Richter-skála szerint 7,5-ös erősségű földrengés és az utórengések halálos áldozatainak száma a legutóbbi hírek szerint 19 ezer fölé emelkedett. A török bajnokság a katasztrófa óta szünetel, várhatóan márciusban fog csak folytatódni.

„Igen erős”

A Richter-skála a 7 és 7,9-es erősségű földrengést „igen erősnek” titulálja. Ilyen esetben már súlyos károk keletkeznek, házak és hidak omlanak össze, az utak, vasúti sínek pedig deformálódnak. Egy évben átlagosan 18-szor fordul elő ilyen intenzitású rengés, ám jellemzően nem az Eurázsiai vidéken. 

(NSO)

(Borítókép: A Hatayspor csapata. Fotó: BSR Agency/Getty)