Zombinak hívják és egyéb bántó megjegyzésekkel illetik azt a 24 éves fiatal nőt, aki súlyos ekcémája miatt testszerte kiütésekkel, száraz, kérges, viszkető és égő bőrrel küzd. Az Ausztráliában élő Remi Tsunashima kénytelen volt lemondani a szteroidos kezelésről, ugyanis a speciális krémből egyre nagyobb dózisra volt szüksége, így egy idő után úgy döntött: elhagyja azt és megvárja, amíg magától kitisztul a bőre.

Két évtizeden keresztül, 4 éves kora óta használt szteroid tartalmú kenőcsöt az ekcémájára az ausztrál Remi Tsunashima. A Syndey-ben élő fiatal nő szervezete egyre jobban hozzászokott a készítményhez, így egy idő után évről évre nagyobb dózisra volt szüksége. Az interneten egyre több videót látott olyan hasonszőrűekről, akik a szteroidos készítményeiket elhagyva belekezdtek az úgynevezett TSW-be (Topical Steroid Withdrawal), vagyis alkalmi szteroid-megvonásba.

Tsunashima 22 éves volt, amikor maga is úgy döntött, belevág a tisztítókúrába.

Amikor a betegség első tünetei megjelentek az arcán, valamint a testén, a kiütéseket és a száraz, kérges, pelyhedző bőrt látva annyira megijedt, hogy végül folytatta a kezelését. Az elhatározása ugyanakkor nem csüggedt: lélekben elkezdte felkészíteni magát arra, hogy a krém letétele után nemcsak „új” külsejével kell majd megbarátkoznia, de könyörtelen fájdalmakkal, folyton égő bőrrel és viszketéssel is számolnia kell. 

Remi Tsunashima 2022. márciusában döntött úgy, hogy nekivág a szteroid-megvonásnak. Ahogy elhagyta a speciális krémet, a tünetei ismét felerősödtek, elviselhetetlen kínokat okozva neki. Nemcsak a testi, de lelki fájdalommal is meg kellett küzdenie, ugyanis bőre változásával a körülötte lévők többnyire elfordultak tőle. Fizikailag és szóban is inzultálták őt.

„Teljesen letört minden önbizalmam. Gyakran sírtam a páromnak a kinézetem miatt és mert minden olyan nehéz lett. Alig ismertem magamra a tükörben, a látvány minden alkalommal felbosszantott. Sokszor lekapcsoltam a villanyokat a fürdőben, amikor használnom kellett a helyiséget. A közösségi médiában kapott támadások is dühítettek. Próbáltam nem nézni a hozzászólásokat a TikTok-videóim alatt, amelyek vírusként kezdtek terjedni a neten. Egyesek hazugnak neveztek, megkérdőjelezték a TSW dokumentációm hitelességét. Mindez nagyon bántott, de sok támogató üzenetet is kaptam. Mostanra rájöttem, hogy a negatív emberek véleménye nem éri meg az időmet és energiámat, szóval egyszerűen csak figyelmen kívül hagyom őket” – mesélte röviden Tsunashima.

Mióta elkezdte megvonni szervezetétől a szteroidos készítményeket, a bőre valamelyest javulni kezdett, ám a textúrája még mindig nagyon száraz. Mint azt elmondta, napról napra jobb az állapota, de állandó viszketéssel küzd. Ez a probléma leginkább a karjait érinti, miközben az arca a legpikkelyesebb. Korábban a szteroidos krémeket is főként ezeken a területeken alkalmazta.

„Jelenleg jól érzem magam és reménykedem, hogy a TSW beválik, és az elkövetkező 1-2 évben helyrejön a bőröm. A barátaimat addig is kerülöm, de a páromnak nagyon hálás vagyok, hogy itt van velem és kitart mellettem.”

(Borítókép: Remi Tsunashima a betegség előtt. Fotó: Northfoto)