Budapest talán leghíresebb ékessége, a budai vár maga mögé utasította a híres versailles-i kastélyt a The Thinking Traveller utazási iroda európai várakat, palotákat összehasonlító listáján.

Alább Európa legnépszerűbb kastélyairól olvashat.

10. Castel dell’Ovo – Olaszország

A vár nápoly ékessége. A legenda szerint a római költő Vergilius egy tojást helyezett el a várban annak építése idején, és innen kapta a nevét. A hagyomány szerint ameddig a tojás el nem törik, addig a vár urának sosem esik bántódása.

9. Versailles-i kastély – Franciaország

A leginkább az első világháború utáni béketárgyalások (melyen hazánk területe nagy részét elvesztette) helyszíneként ismert versailles-i kastély 1682-től 1789-ig a francia királyok lakhelye volt. A kastély XIV. Lajos, a Napkirály rezidenciájaként vált híressé: az európai kastélyépítészet csúcspontja, az abszolút hatalom szimbóluma. Ma az ország egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága.

8.  Budai várpalota

A budai vár a Magyar Nemzeti Galériának és a Budapesti Történeti Múzeumnak is otthont ad. A 13. századtól magyar királyok palotájaként is szolgált. A középkori falak és néhány épület a mai napig fennmaradt, de a 19. században renoválták, illetve bővítették Ybl Miklós és Hauszmann Alajos tervei alapján. 1987 óta az UNESCO világörökség része. 

A budai vár a The Thinking Traveller összeállítása alapján a #budacastle hashtaggel és 205 807 darab poszttal a 8. legnépszerűbb kastély lett az öreg kontinensen. 

7. Neuschwanstein – Németország

A Németország déli részén, Schwangau község területén található, 19. századi épületet II. Lajos, Bajorország királya építtette saját maga gyerekkori álmainak megvalósítására. Richard Wagner iránt érzett tisztelete és csodálata miatt a kastély egyes termeit és berendezését operáinak szereplőivel díszítette. Egyike Németország legtöbbet fényképezett látnivalóinak. 

6. Angyalvár – Olaszország

Az Angyalvár Hadrianus császár síremléke Rómában, amelyet ő maga építtetett. A Tevere jobb partján áll, a folyón átívelő Ponte Sant’Angelo híd köti össze a várossal. A történelem szerelmeseinek az egyik legszebb látnivaló Rómában.

5. Windsori kastély – Anglia

A világ egyik legrégebbi és legnagyobb jelenleg is használt kastélya, a windsori kastély I. Vilmos angol király nevéhez fűződik. A londoni Buckingham-palotával és az edinburghi Holyroodhouse-palotával egyetemben a windsori kastély egyike a brit királyi család legfontosabb rezidenciáinak. 

A kastély 2011-től 2022-ben bekövetkező haláláig II. Erzsébet királynő legfontosabb rezidenciája is volt.

4. Prágai vár – Csehország

A régi időkben innen kormányozták az országot a cseh királyok, ma pedig itt van a cseh köztársasági elnök irodája. Emellett a Guinness-rekordok Könyve szerint a világ legnagyobb ősi vára.

3. Mont Saint-Michel – Franciaország

A Le Mont-Saint-Michel a Couesnon folyócska torkolatában, a La Manche csatorna árapálysíkságából kiemelkedő 78 méter magas gránitszikla alkotta sziget, amelyen egy bencés apátság áll. 

2. Edinburgh-i vár – Skócia

Az ikonikus Castle Rock nevű kialudt vulkán tetejére épült, edinburgh-i vár Skócia egyik legnépszerűbb helyszíne. Egész héten nyitva áll a látogatók előtt vezetett túrákra és egyéb látogatásokra. A helyén már az időszámítás előtti 9. században is éltek emberek. A 17. század végétől katonai támaszponttá vált és egy nagy laktanya is helyet kapott benne, a 19. század óta műemlékként kezelik. 

1. Londoni Tower – Anglia

Hódító Vilmos 1066-ban építtette a normann hatalom szimbólumaként. Régen főleg foglyok fogva tartására használták, de az idők során volt erődítmény, fegyverraktár, csillagvizsgáló és királyi palota is. Jelenleg népszerű turisztikai látványosság, és itt őrzik a brit koronaékszereket.

(Borítókép: Budai várpalota. Fotó: Loop Images/Getty)