A művészetért rajongó kalandoroknak idén még több lehetőségük lesz Európa megismerésére.

Manchester Museum, Manchester, Anglia

A világhírű londoni Purcell iroda felelt a 130 éves múzeum neogótikus épületének kétemeletes bővítéséért. Az épületben folyamatosan váltakozó kiállítások és egy állandó, Dél-Ázsiának szentelt galéria várja majd a látogatókat. A tervek szerint a megnyitóra idén február 19-én kerül sor.

Modern Művészeti Múzeum, Varsó, Lengyelország

Már jó tíz éve annak, hogy a lengyel főváros a New York-i Thomas Phifer and Partners stúdiót bízta meg a szovjet korszakból származó Tudományos és Kulturális Palota melletti négyszintes múzeum bővítésével és felújításával.

Ez a félig föld alatt található modernista betonépület azonban nem csak kiállítótérként, de kulturális központként is funkcionál. Továbbá műhelyekkel, előadásokkal, mozival és előadóteremmel is el van látva. Májusra tervezik a nyitást.

Skót Nemzeti Galéria, Edinburgh, Skócia

A William Henry Playfair által tervezett, műemlékileg védett galéria alatt kialakított új térben többek között William McTaggart, Anne Redpath, Charles Rennie Mackintosh és Phoebe Anna Traquair munkái lesznek láthatók. A Hoskins Architects felelős az épület és annak környezetének teljes megváltoztatásáért. A múzeum várhatóan idén nyáron nyitja meg az új szárnyát.

(HGY)

(Borítókép: Múzeum. Illusztráció: Getty Images)