Háború dúl a szomszédunkban, Eurázsiában földrengés pusztít, sokan pedig ezeknél is nagyobb katasztrófától félnek. Egy, a Risk Analysis című folyóiratban megjelent tanulmányban azt vizsgálták, hol lenne az embereknek a legnagyobb esélye túlélni egy esetleges apokaliptikus katasztrófát, például egy atomtámadás utáni nukleáris telet.

Nem kevesebb, mint 38 szigetországot hasonlítottak össze 13 szempont alapján kutatók, akik azt vizsgálták: hol élhető túl legnagyobb eséllyel egy esetleges apokalipszis. Többek között az élelmiszertermeléshez szükséges körülményeket, a rendelkezésre álló energiaforrásokat, az ipari gyártás lehetőségeit és a katasztrófa éghajlatra gyakorolt lehetséges hatásait vették figyelembe.

Összegzéseik alapján a legsikeresebb túlélő helyek listájának élén Ausztrália és Új-Zéland végzett.

Mint azt megállapították, mindkét ország jelentős mezőgazdasági termeléssel rendelkezik és nagy távolságra fekszik az északi féltekén elhelyezkedő, egy atomrobbanás szempontjából legveszélyesebbnek számító helyszínektől – mutat rá a Player.hu.

Ausztráliának hatalmasak az élelmiszerkészletei, így szükség esetén több tízmillió új ember ellátását tudnák biztosítani. Ezen kívül jók az infrastrukturális feltételek, bőségesek az energiaforrások, magas színvonalú az egészségügyi ellátás és magas a védelmi költségvetés. Ellene szól azonban, hogy szoros katonai kapcsolatokat ápol Nagy-Britanniával és az Egyesült Államokkal, így maga is egy esetleges atomtámadás célpontjává válhat.

Ellentétben Ausztráliával, Új-Zéland ebből a szempontból is teljesen független, méghozzá atommentes. Az éghajlata is rugalmasan tudna reagálni a globális hőmérséklet esetleges hirtelen csökkenésére, valamint élelmiszerből is elegendő mennyiség állna rendelkezésre akkor is, ha egy elhúzódó nukleáris tél miatt 61 százalékkal csökkenne a mezőgazdasági termelés. Mindazonáltal az országnak nincs saját kőolajfinomító kapacitása, így erősen függ a gázolaj, a növényvédőszerek és a mezőgazdasági gépek importjától.

Ausztrália és Új-Zéland mellett Izland, a Salamon-szigetek és Vanuatu jelentene még biztonságos menedéket egy esetleges atomcsapás, pusztító vulkánkitörés vagy aszteroida becsapódás esetén. A kutatók szerint az emberek leginkább ezeken a helyeken lennének képesek élelmiszert előállítani, valamint elkerülni, hogy a civilizáció az ipari forradalom előtti szintre zuhanjon vissza.

(Borítókép: Apokalipszis. Illusztráció: Getty Images)