A cseh válogatott játékos Jakub Jankto 27 évesen vállalta fel, hogy meleg.

Sosem coming outolt még ilyen magasan jegyzett futballista a labdarúgás történelmében. Jakub Jankto korábban az olasz első osztályban, a Serie A-ban is meghatározó játékos volt, jelenleg a Sparta Praha kölcsönjátékosa, akik a spanyol Getafétól „lízingelik” a játékost. Jankto a Twitteren hétfő délután megosztott videóban arról beszél, hogy mindenki máshoz hasonlóan szabadon szeretné élni az életét, félelmek nélkül, szeretetben.

Meleg vagyok, és nem akarok tovább rejtőzködni

– mondja a felvétel végén a középpályás, aki mellett rögtön kiállt a nemzetközi futballszövetség, a FIFA, valamint jelenlegi klubja is. 

Napjainkban már nem egyedi eset, hogy a labdarúgás világában is felvállalják néhányan másságukat, azonban általánosnak közel sem nevezhetjük, ha valaki ezt futballberkekben nyíltan vállalja. Tavaly májusban Jake Daniels állt ki a nyilvánosság elé és vállalta fel homoszexualitását (őt később szivárványos mezzel többen is támogatták az angol bajnokságban – a szerk.), de sokat elmond, hogy előtte több évtized alatt egyetlen játékos tette meg mindezt. 

Brian Clough edző és játékosa, Justin Fashanu között zajos konfliktus alakult ki valamikor negyven évvel ezelőtt. Clough a Nottingham Forest edzője volt, Fashanut pedig nem sokkal korábban szerződtette a klub egymillió fontért, ami akkor kifejezetten nagy összegnek számított. A nigériai csatár hatalmas ígéretként robbant be az angol labdarúgásba, előző klubjánál, a Norwichnál ontotta a gólokat, a Forestnél azonban nem találta meg a számítását, és ehhez nagymértékben hozzájárult, hogy Clough tudomást szerzett a Fashanu homoszexualitásáról szóló pletykákról.

Az edző egyhamar el is tiltotta Fashanut az edzésektől, akinek karrierje megbicsaklott.

Miután eligazolt a Nottinghamtől nem tudta befutni az a pályát, amit jósoltak neki, végül 1990-ben nyilvánosan is felvállalta melegségét, noha ez addigra már közismert volt.

Fashanu végül 1998-ban, 37 éves korában öngyilkos lett, miután Amerikában szexuális zaklatással vádolta meg egy tizenhét éves fiú. Búcsúlevelében azt írta, hogy nem látott más kiutat a helyzetről, az erőszakot pedig határozottan tagadta. 1990 óta a már említett angol kapus, Jake Daniels volt az első profi focista, aki nyíltan vállalta homoszexualitását. Jakub Jankto pedig most befutott a harmadik helyre, ráadásul eddig az ő karrierje a legnagyobb ívű hármójuk közül. 

Téves coming out Iker Casillastól

A Real Madrid legendája a Twitter-oldalán posztolta a váratlan vallomást: „Remélem, tisztelsz. Meleg vagyok.” A spanyol válogatott kapus ezzel hatalmas megrökönyödést keltett a sportvilágban, mindenkit meglepett a vallomás. Később kiderült, hogy Casillas csak a bulvárlapoknak címezte a kiírást, akik akkoriban rendre különböző nőkkel boronálták össze.

(Borítókép: Jakub Jankto. Fotó: James Williamson - AMA/Getty)