Tokió városa egyike a világ legnagyobbjainak, sokszor az is megesik, hogy a helyiek sem igazodnak el kellőképpen a 23 egymástól teljesen eltérő kerületben. Ha Japán fővárosába szándékozik elutazni, akkor biztosan hasznára válik az a hét tipp, amelyet cikkünkben talál.

1. A Narita repülőtér helyett válassza a Hanedát

Narita nagyobb és egyben sokkal híresebb repülőtere igen forgalmas és a legtöbb légitársaság elsősorban oda szervezi a japán utakat, azonban érdemes inkább a Haneda repülőtéren landolni. Míg a Narita reptér Tokió keleti peremén fekszik, addig Haneda a városban.

2. Szerezzen be egy Pasmót (vagy egy Suicát)

A Pasmo (vagy Suica) egy újratölthető, érintés nélküli intelligens kártyás elektronikus pénzrendszer. Bármelyik vasútállomáson beszerezheti ezt a kártyát, amelyet fel kell töltenie jennel és a helyiekhez hasonlóan könnyedén utazhat a helyi közlekedési eszközökön, ugyanis a jegy árát a rendszer vonja majd le a kártyáról.

3. Készpénzes ország

Bár Japánt egy igen futurisztikus országnak képzeljük el, ahol számos technológiai innovációval találkozhat az ember, bizonyos területeken jobban szeretik a kézzel fogható dolgokat. A helyiek inkább készpénzt hordanak maguknál, mintsem hogy bankkártyát használjanak.

Bizonyos ötcsillagos rjokonok vagy felső kategóriás sushi éttermek nem hajlandóak elfogadni bankkártyát, így az a szerencsés, ha egy nagy köteg jennel a zsebünkben járjuk a várost.

4. Minden kicsi

Az első kicsi méretű dolog, ami feltűnhet a Japán hotelekben, az az ágy és a fürdőszoba. Ezért ajánlatos ellenőrizni az ágy nagyságát, amikor lefoglaljuk a szállodát: a legtöbb hotelben a „queen size” a legnagyobb méret, csak kevés helyen van „king size”. Az éttermek is kisebbek, mint amihez hazánkban hozzászoktunk. Hacsak nem egy családi vendéglátóhelyre érkezünk, általában kihívás négy főnél nagyobb csoport számára asztalt foglalni.

5. Délelőtt 11-kor nyitnak a helyek

A helyiek mindennapi rutinjának ritkán része a kiadós reggeli, mert az igazi lakoma csak ebédidőben kezdődik. A legtöbb vendéglátóhely és étterem délelőtt 11 óráig ki sem nyit, hacsak nem olyan nemzetközi helyről van szó, amelynek étlapján egyértelműen szerepel a reggeli.

6. Ritka a nyilvános szemetes

Egy 1995-ös belföldi terrortámadás – amelyben halálos szaringáz is szerepet játszott – arra késztette a kormányt, hogy a jövőbeli támadások megelőzése érdekében távolítsa el a nyilvános szemeteseket, mivel azokban könnyen elhelyezhetőek a veszélyes anyagok. Ettől függetlenül még előfordulnak néhány helyen a közparkokban, egyes vasútállomásokon, nyilvános mosdókban és kisboltok előtt.

+1 A csend aranyat ér

Japánban elfogadott közösségi etikett, hogy a tömegközlekedési eszközökön mindenki csendben van, a japánok ugyanis tiszteletben tartják, hogy másokkal osztják meg a teret. A kocsikban nem tilos beszélgetni, de ha túl hangosak vagyunk, és szavainkat a körülöttünk ülők is hallják, az már udvariatlanságnak számít.

(HGY)

(Borítókép: Tokió. Fotó: Getty Images)