A World Population Review nemrégiben arról közölt összeállítást, hogy az egyes országokban melyek a legnépszerűbb sportágak.

A rengeteg statisztikát előállító World Population Review 2021-es adatok alapján készített egy térképet, amelyen az látható, hogy az egyes földrészeken, országokban melyek a legnépszerűbb sportágak. Bizonyára senkinek sem lesz meglepő, hogy Európát a labdarúgás uralja, ám a három legnépesebb országban közel sem ez a kedvenc sportág. 

Kínában, az Amerikai Egyesült Államokban és Indiában más-más a kedvenc. Az USA-ban az amerikai futball, Indiában a krikett, Kínában pedig a kosárlabda a favorit. 

Európát tekintve a labdarúgás gyakorlatilag az egész kontinensen, ezen kívül Dél- és Közép-Amerikában, Afrikában, illetve a Közel-Keleten is behozhatatlan előnyben van. A sportágnak hozzávetőlegesen 3,5 milliárd rajongója van világszerte és mintegy 200 millióan játsszák a világ 200 országában.

A legnépszerűbb sportágak listája a következőképpen alakult világszinten a felmérés alapján:

  • labdarúgás (3,5 milliárd)
  • krikett (2,5 milliárd)
  • kosárlabda (2,2 milliárd)
  • gyeplabda (2 milliárd)

Érdekesség, hogy bár a sportágak versenyében világszinten a negyedik helyen áll, a gyeplabda egyik országban sem vezető sportág.

(NSO)

(Borítókép: Focizó emberek. Illusztráció: Westend61/Getty)