Civil, kamerás gépkocsikból szűrték ki a forgalomból a szabálysértéseket elkövető közlekedőket a fővárosi rendőrök.

Folytatja a pofátlan autósok és egyéb járművel közlekedők elfogását bemutató sorozatát a rendőrség: nemrég újabb epizódot tettek közzé a YouTube-on, így mostanra több mint 20 részben kísérhetik végig a nézők a sofőrök és biciklisek különböző kihágásait. 

A szabálytalanságok a legutóbb közzétett kisfilmben széles skálán mozognak: láthatunk benne piros lámpán való áthajtást, záróvonalon megfordulást, indokolatlan buszsávhasználatot, stop tábla figyelmen kívül hagyását, de tanúi lehetünk egy szondáztatásnak is, aminek folytán két személy esetében a bűncselekmény határértékét meghaladó véralkoholszintet mutattak ki az egyenruhások.

Az akció a felvétel napján reggel 8-tól délután 5-ig tartott, a rend őrei pedig közel 50 alkalommal intézkedtek.

A leggyakoribb szabálytalanságnak a biztonsági öv használatának elmulasztása (14 eset) valamint a telefonhasználat (9 eset) bizonyult, de piroson áthajtással is négyszer találkoztak a rendőrök. Engedély nélküli vezetés és forgalomból kivont járművel való közlekedés miatt összesen négy alkalommal intézkedtek.

A rendőrség időről időre újabb részeket oszt meg a Pofátlan(tan)ítás címet viselő sorozatukból. A bpiautosok.hu indított egy saját, civil videókra támaszkodó szériát is a témában. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kiemelte: a közlekedési balesetek számának csökkentése érdekében a jövőben is terveznek hasonló ellenőrzéseket.

(Borítókép: Rendőrautó. Illusztráció: Douglas Sacha/Getty)