A jövőben megspórolhatjuk a túlárazott mini kiszerelések árát és normális mennyiséggel utazhatunk egyes országokban.

Bár mostanra megszokhattuk, a repülőutak kapcsán máig sokakat bosszantanak egyes szabályozások. Ilyen például a repülőgépekre felvihető folyadék maximális, 100 milliliteres mennyisége, amely korlátozást azután vezették be, hogy egy utas robbanószert akart készíteni a fedélzetre vitt anyagokból 2006-ban. A terv megvalósítását sikeresen megakadályozták, a további hasonló helyzetek elkerülése érdekében pedig maximalizálták a felvihető folyadékok mennyiségét.

Ebből kifolyólag ahhoz,  hogy valaki minden piperéjét magával tudja vinni, muszáj poggyászt feladnia. Ha pedig megelégszik kevesebbel, akkor is be kell szereznie mini kiszerelésű termékeket, vagy áttölteni a sajátjait aprócska flakonokba. Eddig legalábbis ez volt a gyakorlat, ám néhány országban mostanra fejlettebb biztonsági rendszereket vezettek be, amelyek lehetővé teszik 2 liter mennyiségű folyadék fedélzetre vitelét.

Legutóbb az Egyesült Királyság kormánya döntött úgy, hogy megreformálja a repülőterei biztonsági rendszerét. Minden repterének határidőt adott a modernebb ellenőrző berendezések beüzemeltetésére. Ezeknek köszönhetően a repülőgépekre felvihető folyadékok mértéke a továbbiakban ebben az országban is 2 liter lesz.

„Az Egyesült Királyság repülőtér-üzemeltetőinek beruházása a következő generációs biztonságba nagy előrelépést jelent az ország légi közlekedése számára, és felzárkóztatja azt a világ legjobbjaihoz.

Ez megkönnyíti az utazást az királyság repülőterein, és magát a légi közlekedést is kellemesebbé teszi

— mondta Christopher Snelling, az angol repülőtér-üzemeltetők szövetségének politikai igazgatója.

Az írországi Shannon repülőtéren már bevezették a rendszert, illetve hasonló módosítások léptek érvénybe például az Amszterdam-Schiphol repülőtéren és néhány helyen Amerikában is. Arról, hogy hazánkban mikor léphet ez a szabályozás érvénybe, vagy hogy egyáltalán tervezik-e a modernebb ellenőrző rendszerek bevezetését, még nincsenek infomációk.

(IN)

(Borítóképek: Csomagolás. Fotó: Getty Images)