Több biciklis is súlyosan megsérült február első felében, miután az autósok terrorizálni kezdték őket az utakon. A kerékpárosok szerint a sofőrök szándékos akciót indítottak ellenük.

A San Francisco-öböl környékén tekerő kerékpárosok azt állítják, hogy az autósok szervezetten támadják őket. Az eddigi beszámolók alapján a kocsik elhaladnak mellettük, majd a benne ülők kinyitják az ajtókat, hogy ők leessenek a kétkerekűről. Az egyik ilyen feltételezett támadásról videót is készített egy versenyző, aki éppen biciklis társaival mérettette meg magát.

A felvételen az látható, amint egy szürke Hyundai Elantra próbál közel kerülni az kerékpárosokhoz, majd pár méternyire eléjük halad és egyszer csak kicsapódik az egyik hátsó ajtó.

A kerékpárosok közül ugyan senkinek sem esett baja a felvétel készítése idején, ám korábban ketten is súlyos sérüléseket szenvedtek hasonló támadásban.

„Volt ez a szürke szedán. Az utasoldali utas kinyitotta az ajtót és lelassította az autót. A biciklim pont beleütközött, amitől a földre estem. Elhajtottak, és közben nevettek. Nyolc öltésem van, és ez a nagy seb a homlokomon” – nyilatkozta a Fox11-nek egy kerékpározó, Ellie Mead. Az amerikai hírportál beszámolója szerint olyan áldozatok is akadnak, akik állítják, hogy az autósok nem bajlódtak az ajtók nyitogatásával, hanem egyszerűen csak rájuk fordultak – írja az autoszektor.hu.

A február 9. és február 11. között lezajlott támadások során összesen 14 kerékpáros vált az agresszív autósok áldozatává, közülük nyolcat elütöttek. A jelentések szerint sok esetben a járművek felgyorsultak, hogy utolérjék a kerékpárosok elöl haladó vezetőjét. A bicikliseket fenyegető kockázatok számának folyamatosan növekedését támasztja alá az is, hogy a hivatalos adatok szerint 2022-ben nyolc százalékkal nőtt az amerikai kerékpáros balesetek halálos áldozatainak száma. Ez nagyobb növekedés, mint a gyalogosok, motorosok vagy más járművezetők körében.

(Borítókép: Biciklis az autósok között. Illusztráció: Getty Images)