Több mint 70 évvel a Titanic elsüllyedését követően egy búvárokból álló csapat merült a mélybe, hogy felvételeket készítsen az egykori óceánjáró roncsairól. A videók legtöbbje sosem került nyilvánosságra, ám nemrég közzétették közülük az egyiket.

Korának legnagyobb utasszállító vívmánya volt a Titanic, amelyet három óceánjáró luxusgőzös második tagjaként épített meg a Harland és Wolff hajóépítő üzem a White Star Line társaság számára. A hajót elsüllyeszthetetlennek hitték, sikeres próbaútját követően 1912. április 10-én indult első útjára az angol Southamptonból a francia Cherbourg-Octeville-be. Még aznap este továbbindult az ír Queenstownba, ahonnan másnap kezdte meg útját az Atlanti-óceánon keresztül New York felé. Három napon keresztül haladt a nyílt vízen, mígnem 1912. április 14-én éjjel jéghegynek ütközött, majd néhány órával a szerencsétlenség után kettétört és elsüllyedt. A katasztrófában legalább 1500 utas vesztette életét.

Mint ismert, a hajó vészjelzéseit a Carpathia nevű gőzös fogta, és bár teljes sebességgel a süllyedő Titanic felé indult, túl messze volt az azonnali segítségnyújtáshoz. Az utolsó mentőcsónakból reggel nyolc óra körül sikerült kimenekíteni az életben maradt utasokat. A szárazföldön ekkor már rebesgették, hogy a Titanic elsüllyedt, ám a vállalat tagadta, hogy bármilyen katasztrófa is történt volna. Néhány óra múlva a hajótársaság elnöke végül beismerte a tragédiát, amely rengeteg áldozatot követelt. A túlélőknek végül 800 ezer dollár, nagyjából 148 millió forint kártérítést fizettek.

A Titanic roncsait hivatalosan csak 1985. szeptember 1-én találták meg 3821 méter mélyen, Új-Fundland partjaitól 900 kilométerre. Az első felvételeket 1986 júliusában, összesen 11 merülés során készítették a területen, ám ezek közül a legtöbb sosem került nyilvánosságra. Az egyik, közel másfél órás videót azonban nemrég közzétette a Woods Hole Oceanográfiai Intézet:

Az egykori óceánjáró roncsaihoz azóta is végeznek merüléseket, nem is olyan régen egy 8K-s felvételt osztottak meg róla, amelyet ide kattintva tekinthet meg.

A Titanicról felhozott emléktárgyakat a világot járó Titanic-kiállításon lehet látni. A felszínre kerülő további leleteket is mind nyilvánosságra kell hozni az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság és Franciaország közös, a roncs védelmében aláírt megállapodása értelmében. A Titanic roncsait felfedező dr. Robert Duane Ballard amerikai tengerészparancsnok, az Amerikai Haditengerészet volt tisztje, tengerkutató, térképrajzoló és felfedező szerint az erózió és egy bizonyos „vasevő” baktérium hatására a roncs 2035-re teljesen összeomolhat. Emlékét a tervek szerint a készülő Titanic II is őrzi majd, amelynek terveit 2013-ban New Yorkban mutatta be a Blue Star Line hajótársaság. A bejelentés szerint az óceánjáró külsőre az eredeti pontos mása lesz, még a személyzet egyenruháját is igyekeznek lemásolni az eredeti Titanicról. Ezen kívül a törökfürdő, az edzőtermek, és az Oscar-díjas filmben is többször látható nagy bálterem is helyet kap az új hajón. Hogy a projekt hol tart jelenleg, nem tudni, a legutolsó információt 2018-ban közölte róla a hajótársaság. Akkori közleményükben azt írták, hogy az építkezés újrakezdődik és 2022-ben várható az elindulás.

(Borítókép: Titanic. Fotó: Getty Images)