Az Amerikai Egyesült Államok rengeteg dologban jár a világ nagy része előtt, így például az étkezésben is megvan a saját stílusuk. Napjainkban nehéz megkülönböztetni a hagyomány amerikai ízeket az olyan nagy étteremláncoknak hála, mint a McDonald's, a Burger King vagy a KFC. Ezek a gyorséttermek mára a világ számos országában a main stream falatozás fellegváraivá váltak, de a hagyományos amerikai ízeket leginkább máshol kell keresnünk. Íme a hazánkban is elérhető, hagyományosan amerikai stílusú éttermek listája!

Timco BBQ

A nemrég a Jókai utcában nyílt étterem igazi hazai ízvilággal szolgál egy amerikainak. A sör és a BBQ az USA-ban kéz a kézben jár, a tengerentúlon számos sörfőzde működtet olyan éttermet, ahol a sörkülönlegességek mellé izgalmas, lassan sült, szaftos húsételeket kínálnak. A BBQ kedvelőknek nem szorul különösebb magyarázatra, hogy a BBQ szíve-lelke, a rub, vagyis a szárazpác, amely a Jókai utcában minden esetben saját recept alapján készül. Az ételek nagy részére ezt szintén igaz. Így készül helyben az ugyancsak amerikai stílusú kukoricás kenyér, a chipotle szósz, a coleslaw, a brownie és az almás pite is.

Az a célunk, hogy aki betér hozzánk, kicsit úgy érezze, egy igazi amerikai vendéglőben jár

vallja Tim Helmick tulajdonos.

Buffalo western-étterem

Egy hamisítatlan vadnyugati tematikájú étterem a Buffalo, amely Budapesten, a 20. kerületben található. Az étterem ötlete a tulajdonos szerint egy filmforgatás szünetében, a Niagara-vízesés közelében fekvő Buffalo város szélén, egy hangulatos western étteremben elköltött vacsora után fogant meg. Miután szerették volna megismételni az itt elköltött étkezés hangulatát, így az elhatározást tett követte: egy a városközponttól félreeső helyen megalapították az éttermet. A Buffalo Steak House étteremben számos hústál kapható, de természetesen a steakek a legkapósabbak. 

Hooters Budapest

Furcsállja hogy működhet még 2022-ben is egy olyan étteremlánc, amely tulajdonképpen a női testet használja egyetlen marketingeszközként? A Hooters titka márpedig a kezdetektől fogva ebben rejlik – már, ami a marketinget illeti. 1983-ban, bolondok napján hat amerikai üzletember összedugta a fejét, és annak dacára, hogy semmilyen tapasztalattal nem rendelkeztek a vendéglátás terén, úgy döntöttek, hogy éttermet nyitnak. Az üzleti modell egyszerű volt: az 50-es,60-as évek zenéi szóltak, igazi retro hangulat uralkodott és hamisítatlan amerikai ételeket árultak. Persze az egyediséghez hozzájárul az a kép is, amely a szemünk előtt van, ha a Hootersről beszélünk:

egy dekoratív fiatal lány narancssárga forrónadrágban és a képzeletnek nem túl sok teret hagyó, Hooters-feliratos fehér trikóban veszi fel a rendelést.

Valljuk be, hogy a férfiaknak nehéz ezt a tényezőt figyelmen kívül hagynia. Az Adam Sandler főszereplésével készült Kavarás című filmben is ráéreztek az étterem hangulatára: a nyitójelenetben rögtön néhány csinos pincérnő látható a Hootersben.

Johnny's

Ha szeretne belekóstolni egy Elvis-étrend szerinti mega-traktába, vagy egyszerűen csak szeretné megérteni, miért az USA jár az élen globálisan az elhízás terén, akkor látogasson el a Johnny's-ba. Az étterem többek között arról is híres, hogy hatalmas adagokkal kényezteti el vendégeit. A Johnny's sztorija egy Los Angeles-ben élő Puerto Ricó-i úriemberrel kezdődött, aki a felesége miatt költözött Magyarországra. Az első bisztróját Diósdon nyitotta meg azért, hogy az ottani amerikai iskola diákjainak elérhető távolságban legyen a szülőhazájuk ízvilága. Az étterem hamar nagy sikert aratott, azonban Johnny egy nap úgy döntött, átadja az éttermet Bencének (aki azóta is viszi az éttermet), ő pedig kiköltözik Hawaii-ra. A Johnny's azóta franchise-á nőtte ki magát: ma már Budapesten, Veszprémben és Siófokon is van éttermük.

(Borítókép: Amerikai hamburger. Fotó: Oscar Eduardo Escobar Ballester/Getty)