Maria Pearson olyan régóta ül börtönben, hogy hivatalosan is ő számít a legrégebben elzárva tartott női fogolynak Nagy-Brittanniában.

A nő még 1987-ben került a rácsok mögé, amikor háromgyerekes édesanyaként megtudta, hogy férjének viszonya van egy Janet Newton nevű nővel. Pearson szinte beleőrült a tudatba, hogy gyermeki apja szeretőt tart és dühében kést ragadott, majd az utcán kergette Newtont, amikor pedig utolérte, halálra késelte.

Ez az eset akkoriban sokkolta egész Nagy-Brittaniát, hiszen egy előre eltervezett gyilkosságról van szó, amely során a nő szinte levadászta riválisát, akit 17 késszúrással ölt meg.

Tettéért letöltendő börtönbüntetésre ítélte őt a bíróság. 12 év után kapta meg Pearson az első lehetőséget a feltételes szabadlábra helyezésre, de végül ez elmaradt. Az évtizedek pedig csak teltek és a nő több ideje van rács mögött, mint a hírhedt gyermekgyilkos, Myra Hindley.

Myra Hindley

Az 1960-as években Ian Brady és barátnője, Myra Hindley szexuálisan bántalmazott, megkínzott majd meggyilkolt gyerekeket, tizenéveseket, fiúkat és lányokat vegyesen, Anglia északnyugati részén. Hindley 23 évesen került börtönbe, majd 36 évvel később ott is halt meg.

Pearson a börtön egyik legtapasztaltabb foglya és ezt ki is használja. 2004-ben megpróbálták egy kevésbé szigorú helyre átvinni, de 3 hónap után visszakerült a zárt részre, mert megfélemlítette, zaklatta társait és manipulálta a börtönőröket.

Idén mégis elengedhetik

Maria Pearson jelenleg 66 éves és 37 éve ül a rácsok mögött. Idén január 17-én ismét meghallgatást tartott a feltételes szabadlábra helyezésről döntő bizottság, de további ellenőrzéseket rendeltek el, és a döntést elnapolták. Pszichiátriai jelentéseket, a börtön tisztviselőinek véleményét kérték ki, illetve egy részletes tervet arra vonatkozóan, hogyan integrálódhatna Pearson vissza a társadalomba ilyen hosszú elzárás után úgy, hogy nem tisztel semmilyen tekintélyt. A döntés meghozatala előtt érthető módon mindenki biztos szeretne lenni abban, hogy Pearson nem jelent veszélyt senkire.

(Dívány)

(Borítókép: Nő a börtönben. Fotó: Getty Images)