Az olimpiák történetének talán leggyengébb versenyzőjét egy életre a szívébe zárták a sportkedvelők.

Ha nincs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felzárkóztató programja, Eric Moussambani biztosan nem jut el a 2000-es olimpiára. Az egyenlítői-guineai sportoló egy rádióban hallott a felhívásról, jelentkezett, majd összepakolt és elutazott Ausztráliába. Moussambani nevét senki sem hallotta azelőtt, hogy 2000-ben Sydneyben felállt a rajtkőre 100 méteres gyorsúszásban. 1 perc 52,72 másodperccel később viszont már az egész világ róla beszélt. A mai napig az olimpiai játékok egyik kultikus arca, aki megtestesíti Coubertin báró jelszavát, miszerint: „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos”.

Pierre de Coubertin báró

Coubertin báró úgy ismert a sporttörténelemben, mint az újkori Olimpia atyja, aki felélesztette az olimpiai eszmét. Később a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyik alapítója, 1896 és 1925 között pedig elnöke. Az öttusa versenyszámot is neki köszönhetjük.

Eric, az angolna az olimpiák történetének leglassabb 100 méteres gyorsúszását mutatta be 1:52.72 perces idejével (összehasonlításként: a győztes Pieter van den Hoogenband 48.30-at úszott), és még az is félő volt, hogy egyáltalán el sem jut a célig, ugyanis az utolsó 20 méteren már inkább csak csapkodott a vízben, mint úszott. Nem csoda, hogy a magyar nézőknek leginkább Id. Knézy Jenő kommentálásának felidézésével lesz teljes az „Eric, az angolna-élmény”.

„Neked van ilyen kézikönyved Dávid az országok nevével? És a Géza, Elemér, Q betű mi lehet vajon, mert onnan van ez az úszó. Ezt megvernéd azt hiszem, Dávid, de még lehet, hogy én is. Nézz már oda, beszarás. Ezt föl kéne venni, gyerekek. Ezt tedd el egy humorosba. Tedd már meg nekem, hogy ez felírod. Hát ez beszarás, olimpián. Hát ezt én is megúszom.

Ez hihetetlen. Szegény ötvenig nem bír elérni. Nézz oda meghal a pasi!” 

– hangzottak el az ismertté vált mondatok id. Knézy Jenőtől, aki azt is megkérdőjelezte, hogy végig tudja-e úszni a távot az egyenlítői-guineai sportoló. 

Miután olvasta a NOB felhívását Eric mindössze 9 hónappal az olimpia előtt edzésbe állt. Mivel hazájában nem volt 50 méteres medence, így egy 12 méteres medencében, illetve a tengerparton és folyókban edzett. A legendássá vált úszó egy ausztrál lapnak mesélt arról, hogy miként tekint vissza arra a bizonyos napra Sydney-ben:

„Az utolsó 50 méteren, hogy őszinte legyek, annyira fáradt voltam, hogy majdnem leálltam. Nem éreztem a karomat és a lábamat, nagyon elnehezültek a végtagjaim.

Amikor hallottam, hogy az emberek tapsolnak és a nevemet kiabálják, az rengeteg erőt adott, hogy befejezzem.”

A 2000-es olimpia ikonikus figurája 2006-ra több mint egy percet javított egyéni legjobbján, amikor 52.18 alatt úszta le a 100 gyorsot.

Ez volt a legjobb időm. Ennél már nem sikerült lejjebb mennem

Ezzel az időeredménnyel egyébként Eric, az angolna az 1968-as és az előtte lévő összes olimpián még aranyérmet szerzett volna. A 2006-os játékokon végül vízumprobléma miatt nem indulhatott, és később sem láthattuk őt újra a medencében ötkarikás játékokon. 

(Borítókép: Eric, az angolna a 2000-es olimpián. Fotó: Mike Powell/Getty)