Versíró versenyen bizonyíthatnak a költészet szerelmesei, akiknek pályaműveit neves újságírók és költők értékelik. A nyertes értékes ajándékokkal és egy költészeti táborban való részvétellel gazdagodhat. A jelentkezéseket március végéig várják.

Ötödik alkalommal hirdeti meg versíró versenyét, a Kávéköltők című pályázatot a Starbucks Magyarország. A kávéház kiemelt figyelmet fordít a fiatal, helyi tehetségek támogatására és a szociális érzékenyítésre, így minden évben olyan témát választ irodalmi pályázatához, amelyen keresztül fontos, aktuális szociális-, társadalmi-, vagy környezetvédelmi kérdésekre hívja fel a figyelmet.

Idei témájának mottója a Vissza a természethez!

A pályázaton minden lelkes irodalmár részt vehet egy magyar nyelven írt, nyomtatásban még meg nem jelent, illetve nyilvánosságra más formában sem hozott, legfeljebb négyezer karakter hosszú irodalmi művel. 

A pályázat február 20-án indult és ezzel párhuzamosan a kávézólánc üzleteiben az elmúlt év pályázatának döntős verseiből részletek, illetve a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) által alapított Csáth Géza-díj két nyertesének, Terék Annának és Tóbiás Krisztiánnak a versrészletei kerültek a kávézólánc pohármatricáira. A vállalat továbbá kiadott egy újságot az irodalmi pályázat ötödik évfordulójára, amelyben többek között az elmúlt évek döntős versei, interjúk és cikkek olvashatók. Az újság a kávézólánc üzleteiben érhető el.

„A 2023-as Kávéköltők pályázaton keresztül a vállalat az irodalom segítségével szeretné felhívni a figyelmet a környezetvédelemre, valamint az ember és a természet közötti kivételes kapcsolatra. Leendő pályázóinktól olyan munkákat várunk, amelyek előtérbe helyezik a környezettudatosság és a zöld gondolkodás fontosságát” – hangsúlyozta Kerek Fanni, a Starbucks hazai brand menedzsere.

A beérkező verseket Pion István, magyar költő, slammer, újságíró, szerkesztő, Csalár Bence nemzetközileg elismert divatújságíró és kreatív szakember, valamint Seres Lili Hanna költő, a FISZ képviselője értékeli. A döntőbe jutott pályázók Starbucks ajándékcsomagot és a FISZ által felajánlott értékes könyvcsomagot nyernek, a kiírás győztese pedig részt vehet a szövetség irodalmi nyári táborában is.

A pályázati anyagot a jelentkezőknek legkésőbb március 24 éjfélig kell elküldeniük online dokumentumként és videóüzenetben, ahol a szerző adja elő a versét.

(Borítókép: Írni készülő férfi. Illusztráció: Getty Images)