Míg a bérlőknek az alacsonyabb árfekvés kedvez, befektetői szempontból általában a minél magasabb hozam az elsődleges szempont. Az infláció, ennek következtében az árak mai alakulása mellett nagyon nehéz megtalálni az arany középutat, vagyis hogy mindkét fél nyerjen a bérbeadási üzleten. Cikkünkben láthatja, átlagosan mennyiért mennek manapság az albérletek a fővárosban, illetve az ország más pontjain.

Fordulattal kezdte az évet az országos és a fővárosi albérletpiac: a KSH ingatlan.com lakbérindexéhez fűzött elemzéséből kiderül, hogy a decemberi csökkenés után januárban országszerte nőttek a bérleti díjak.

„Az országos lakbérek januárban 1,7 százalékkal haladták meg a decemberi szintet, a fővárosban pedig 2,1 százalékos volt a drágulás. Ez irányváltást jelent, hiszen decemberben az egy hónappal korábbihoz csökkenés következett be. A januári drágulásban szerepet játszik az, hogy a felsőoktatásban a keresztféléves oktatásban tanuló diákok egy része megjelent a keresleti oldalon. Szintén extra keresletet adtak a piacnak azok, akik a magas lakáshitelkamatok miatt egyelőre elhalasztották a lakásvásárlást és bérelt lakásba költöztek. Azt még korai lenne megmondani, hogy tartósan emelkedőn maradnak-e az albérletárak, erre a következő hónapok fognak választ adni” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember kiemelte azt is, hogy idén januárban a minimálbér is több mint 16 százalékkal nőtt, ami az általános hazai bérszintet is növelheti. Az intenzív bérnövekedés pedig a tapasztalatok szerint együtt jár a bérleti díjak emelkedésével.

Ez Budapesten átlagosan 200 ezer forintos bérleti díjat jelentett február közepén.

Az árak az V. kerületben a legmagasabbak, ott átlagosan 330 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat. Utána a II. és az I. kerület jön 295 ezer és 250 ezer forintos összeggel. A három legolcsóbb városrészben feleennyiért lehet lakást bérelni. A X., a XV. és a XXIII. kerületben 132-150 ezer forintos bérleti díjjal találkozhatnak a bérlőjelöltek.

via GIPHY

A vármegyeszékhelyek közül Veszprémben a legdrágábbak az albérletek, 152 ezer forint az átlagos bérleti díj. Utána négy vármegyeszékhely következik holtversenyben 150 ezer forintos átlagos lakbérrel, ennyiért kínálják ugyanis a debreceni, a győri, a székesfehérvári és a szombathelyi albérleteket. A legolcsóbb nagyvárosok közé tartozik 90-100 ezer forintos díjjal Miskolc, Salgótarján, Szekszárd, Kaposvár és Békéscsaba.

Az éves és a hosszabb távú albérletpiaci adatokat kommentálva az ingatlan.com szakértője azt is elárulta, hogy bár tavaly januárhoz képest jócskán emelkedtek az árak, ha az inflációt figyelmen kívül hagyjuk, a drágulás mértéke valójában elmaradt a 2021 és 2022 közötti áremelkedés mértékétől.

„A januári országos albérletárak 20 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Budapesten pedig 22 százalékos drágulásról beszélhetünk. Bár ez jelentősnek mondható, figyelembe kell venni azt is, hogy az inflációs hatással együtt, azaz reálértéken az országos és a budapesti lakbérek idén januárban 15 és 13 százalékkal maradtak el a 2020 januári rekordszintektől.”

(Borítókép: Lakáskulcs átadása egy leendő lakónak. Illusztráció: Getty Images)