Ez a taktika azért hatékony, mert rátapint a lényegre, hogy miért lennénk a legjobbak az adott pozícióra.

Sokan hajlamosak annyira izgulni az interjúkon, hogy elfeleltik, hogy egy jelöltnek nemcsak lehetősége van kérdezni, de kell is neki. Fontos, hogy feltegyük azokat a kérdéseket, amelyek a későbbi esetleges munkák során kulcsfontosságúak lehetnek. Ilyen például a munkaidő, a hétévégi munkavégzés, az, hogy milyen eszközöket biztosít a cég és hogy pontosan mit is várnak el rögtön az elején az alkalmazottól.

Ezekkel a kérdésekkel nemcsak tisztázhatjuk potenciális munkakörünk kereteit, de az interjúztató is észreveszi, hogy kellő hozzáállással érdeklődünk, nem csak mindenre bólogatunk, amit mond. A kérdezés lehetőségét gyakran elszalasztjuk a lámpaláz miatt, pedig egy jól megfogalmazott kérdéssel levehetjük a hr-est a lábáról.

Bert Bean, az Insight Global HR-es cég vezérigazgatója szerint a következő kérdésre kellene felhasználni ezt az alkalmat.

„Biztos akarok lenni abban, hogy igazodom ahhoz, hogy mit jelent itt a siker.

Mi az a három legfontosabb tulajdonság, amit a legjobb teljesítményt nyújtó munkatársaik nap mint nap mutatnak ennél a cégnél?

– hangzik a toborzó szakértő szerint a kérdés, amivel véleménye szerint érzékeltetni tudjuk az interjúztatóval, hogy lelkiismeretesek és céltudatosok vagyunk.

„Azzal, hogy megkérdezed, hogyan néz ki a siker egy csapatban vagy egy vállalatnál, azt mutatod, hogy céltudatos vagy, és olyan valaki, aki meg akarja tanulni, milyen készségek segítenek abban, hogy kitűnjön egy adott szerepkörben” – mondja Bean.

Másrészt a kérdés révén az is kiderülhet, hogy mit kell még tanulnunk és miben kell fejlődnünk, illetve milyen szempontok szerint fogják később értékelni a teljesítményünket.

+1 tipp

Bean szerint az igazi titka egy sikeres állásinterjúnak az, hogyha megmutatjuk, szívvel-lélekkel akarjuk végezni a munkánkat. Az ember általában élete legnagyobb részét a munkahelyén tölti, így az egyik legfontosabb, hogy boldogok és elégedettek legyünk ezen a téren.

A vezérigazgató továbbá az igazán lelkes jelentkezőknek azt is javasolja, hogy az interjú végén, miután minden kérdést feltettünk, 30 másodpercben foglaljuk össze, hogy miért vagyunk mi a tökéletes választás arra a pozícióra. Itt bátran hangoztathatjuk – kellő szerénységgel és alázattal – akár karakterünk kiemelkedő tulajdonságait is.

(Forrás)

(Borítókép: Állásinterjú. Illusztráció: Getty Images)