Villámháborúnak indult, de már egy teljes éve tart az orosz-ukrán konfliktus.

Napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2022. február 24-én támadta meg Oroszország Ukrajnát. Bár mindenki reménykedett abban, hogy a két fél között hamar csitulnak majd a kedélyek, még mindig nem látni a háború végét. Mióta kirobbant a háború

a harctéri halottak becsült száma több százezerre tehető, Magyarország humanitárius segítséggel támogatja a háborúval sújtott országot.

Ukrajnában tartottak is az évfordulós támadástól, sokan az utcára sem mertek kilépni. A katonáság készültsége ma is órási volt. Mindenki arra számított, hogy valaminek történnie kell; az eseményeket a világsajtó is hatalmas érdeklődéssel figyelte.

„Itt vagyok nem messze az elnöki háztól, itt még különlegesebb a készültség, gépfegyveres katonák állnak mindenhol, sok utca le is van zárva, a tankcsapdák ki vannak helyezve az utak mentén... (...) Az biztos, hogy az embereket megkérték, hogy ne menjenek dolgozni, lehetőség szerint maradjanak otthon és az iskolába sem kötelező bevinni a gyerekeket. A feszültség kézzelfogható” – tudósított a TV2-nek Domszky László riporter. 

Aggódik a Sztárban sztár leszek! korábbi versenyzője

A Sztárban sztár leszek! első évadában szereplő énekesnő, Sebestyén Katja évekig élt Oroszországban. Nagyon sok orosz és ukrán barátja is van, így mélyen érintette, amikor kitört a háború. Legtöbb ismerőse azóta mind elmenekültek a háborús övezetből, és Magyarországon telepedtek le, Sebestéynnek van azonban egy barátja, aki pont a háború kirobbanása előtt került katona sorba, így az ő hogylétéről jelenleg alig tud valamit, árulta el a TV2-nek.

(Borítókép: ukrán önkéntesek. Fotó: Leon Neal/Getty Images)