Hitték aknának, földönkívüli objektumnak, valamint Godzilla tojásának is nevezték: a Japán partjaira sodródott rejtélyes fémgömb a szakértők tudását is próbára tette, a CNN még egy asztrofizikust is felkeresett a témában. Azóta egyre többen nyilatkoztak arról, hogy csak egy egyszerű fémbójáról van szó, ám a japán hatóságok hivatalosan máig nem erősítették meg az eredét. A bizonyíték azonban végig ott volt a szemünk előtt. Íme!

Nem kell messze mennünk és szakértő gárdákat kérdeznünk arról, hogy vajon mi lehetett az a „rejtélyes” partra sodródott fémtárgy, amelyet február 21-én jelentettek Japánban. Bár többen, köztük a japán hatóságok is először tengeri aknának vélték, mások pedig földönkívüli objektumnak kiáltották ki, feltehetőleg csak azért alakult ki ekkora izgalom és hírverés körülötte, mert a hónap elején kémléggömböket észleltek az Egyesült Államok felett, majd nem sokkal később arról cikkeztek, hogy Románia felett is megjelenhetett egy hasonló objektum. Az Amerikában észlelt repülő tárgyakról Kína a mai napig állítja, hogy csak meteorológiai kutatásokat végeztek vele, és véletlenül keveredhetett az amerikai légtérbe.

A Japán parton talált fémgömb kapcsán többen is próbálták már megnyugtatni az embereket, hogy mindössze egy bójáról van szó, amelyet a kutatók általában műszerekhez kapcsolva használnak tudományos célokra, illetve némely hajózási vállalat a hajóik lekötésére. Bár ezt a verziót sem erősítették meg egyelőre a japán hatóságok, a legkézenfekvőbb bizonyíték erre – amellett, hogy beírjuk a Google képkeresőbe angolul, hogy metal buoy –, az Orvlövész című 2007-es amerikai akciófilm egy jelenete, amelyet pont február 25-én késő este láthattak a nézők a TV2 műsorán. Íme:

Utóbbi felvételen a február 21-én jelentett, Japán parton talált objektum és a filmben feltűnő bója összehasonlítása látható. Szembetűnően még a színei is egyformák, hozzávetőlegesen pedig a mérete is ugyanakkora lehet. A jelenetben éppen a Mark Wahlberg alakította Bob Lee Swagger látható, amint egy uszályba kapaszkodva menekül el az őt üldözők elől, miután meglövik.

(Borítókép: A japán partra sodródott fémgömb. Fotó: YouTube)