A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál ifjúsági zsűrijének külön méltatásában részesült és elismerő oklevelet kapott Erhardt Domonkos diplomamunkája, a Szemem sarka című animációs rövidfilm.

Erhardt Domonkos a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció szakán készítette a Nemzeti Filmintézet támogatásával a rövidfilmet, amelyet a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljának Generation 14+ programjában mutattak be. A Szemem sarka című film zenéjét Nóvé Soma jegyzi, vágója Czakó Judit, producere Fülöp József. Felidézték, a Berlinale egyik legfiatalabb hivatalos zsűrijében, a Generation 14plus versenyben öt fiatal vesz részt, akik a nemzetközi zsűritől függetlenül ítélik oda a legjobb rövid- és egészestés filmeknek járó Kristálymedvéket és a további elismeréseket.

A Berlinálén bemutatkozó Szemem sarka című animáció, amelyben a budapesti panoráma is megjelenik, azt a különleges pillanatot mutatja be, amikor a budapesti éjszakában két idegen fiatal élete egy egymásra nézés erejéig összefonódik.

„A film harmonikus stílusa egyszerre volt inspiráló és elgondolkodtató. Végül a részletekre való odafigyelés és a megható találkozás győzött meg minket. Bepillantás egy lehetséges álomvilágba a szemünk sarkából” – a Berlinale ifjúsági zsűrije így vélekedett az alkotásról.

Az elismerést videóüzenetben köszönte meg Erhardt Domonkos a díjátadón. A közleményben idézték Erhardt Domonkost, aki diplomamunkájáról azt mondta, szeretett volna végre úgy történetet mesélni, hogy ne a szituáció vagy a környezet megértése vegye el az időt a filmből.

A film egy régi Ikarus buszon játszódó kamaradarab, így a hétköznapiság ábrázolása nagy szerepet tölt be

– tette hozzá az alkotó.

(MTI)

(Borítókép: Egy tervező munka közben, illusztráció Fotó: Getty Images)