Manapság már nemcsak a nőknek, de a férfiaknak is fokozottan figyelniük kell, ha egyedül utaznak. Értékeink és testi épségünk egyaránt veszélybe kerülhet, ezért érdemes megtennünk a megfelelő óvintézkedéseket, hogy biztonságban tudjuk magunkat egy idegen országban. Ha az alább taglalt tippeket megfogadja, jócskán csökkentheti a kockázatot.

Foglalt szoba elhelyezkedése

Brian Moore, a brit határőrség korábbi főigazgatója és a Global Secure Accreditation igazgatója szerint már a hotel kiválasztásánál résen kell lennünk.

„Inkább a hotel fizikai elhelyezkedését értékeljük, mintsem a csillagos besorolását. Igyekezzünk megbízható forrásból (például egy utazási irodától) tájékozódni a közbiztonságról azon a környéken, ahol megszállnánk.

Kérjünk olyan szobát, amely az első emelet felett van, mivel így csökken az esélye annak, hogy bemászik egy tolvaj

– hívta fel a figyelmet Moore, aki szerint érdemes lift közelében lévő szobát választani, mivel a nagyobb forgalom nagyobb biztonságérzetet ad. Szintén jó választás a vészkijárat vagy a lépcsőház közelében lévő helyiség, hiszen ezeken a helyeken nemcsak a vendégek, de a hotel személyzete is gyakran megfordul. 

Beszélgetés a személyzettel

Moore szerint érdemes megérkezéskor megismertetni magunkat a személyzettel. Szakítsunk időt egy pár mondatos üdvözlésre, illetve egy-egy rövid beszélgetésre, mert így elrettenhetjük a megfigyelő bűnözőket, akik tudni fogják: a személyzet tisztában van a jelenlétünkkel.

Alkohol csak módjával

Sokan a vakációk alkalmával szeretik kiereszteni a gőzt és a kelleténél több itallal a szervezükben távozni a bárból. Ez csoportosan is igen veszélyes, de ha egyedül vagyunk, akkor csak elhúzzuk a mézes madzagot a bűnözők előtt.

Ha mindössze egy-egy pohár italt iszunk, akkor is érdemes résen lennünk, hiszen nemcsak az okozhat problémát, ha túlságosan felöntünk a garatra. Akár egyetlen pohárba is belecsempészhetnek valamilyen kábítószert. Tartsuk mindig szem előtt a poharunkat és ne fogadjunk el italt idegenektől!

Hamis wifi

A szállodai hálózatokat könnyen meg lehet hackelni, ezért a legjobb, ha inkább elkerüljük az érzékeny interakciókat. A csalók sokszor létrehoznak egy, a szálloda hálózatával megegyező wifit, majd amikor gyanútlanul rácsatlakozunk, akkor ellopják a személyes adatainkat. Ezért használat előtt győződjünk meg róla, hogy tényleg a hotel hálózatára csatlakozunk-e.

Ajtózár

„Győződjünk meg róla, hogy a szobaajtók automatikus zárószerkezettel és dupla zárral rendelkeznek-e. Bár a szállodai ajtó meghibásodásának kockázata elég alacsony, érkezéskor azért vizsgáljuk meg a zárakat, ellenőrizzük, hogy az ajtó teljesen bezáródik-e, amikor elhagyjuk a szobát, és azonnal figyelmeztessük a személyzetet, ha bármilyen problémát észlelünk” – tanácsolta Moore. Továbbá azt javasolta, vigyünk magunkkal ajtóéket a nyaralásra, vagy kérjünk egyet a szálloda személyzetétől a nagyobb biztonság érdekében.

Az ékkel meg lehet szorítani az ajtót, hogy az további védelmet nyújtson, amikor bent tartózkodunk.

Nevünk, szobaszámunk említése

Soha ne mondjuk ki hangosan a szobaszámunkat. Ellenkező esetben valaki úgy próbálhat meg kulcsot szerezni, hogy úgy tesz, mintha ismerne minket.

Használjuk inkább a vezetéknevünket. Udvariasan, de határozottan hívjuk félre a személyzetet, ha többedmagunkkal tartózkodunk egy helyiségben, és csak azt követően adjuk meg a nevünket és a szobaszámunkat” – mondta Moore.

Menekülőút megtartása

Egy légiutas-kísérő tanácsa, hogy megérkezéskor ne csukjuk be azonnal az szobaajtót magunk mögött, hanem csak a bőröndökkel támasszuk ki azt arra az esetre, ha menekülőút kellene. Ezután tüzetesen nézzük át a szoba minden pontját, ugyanis már nem egy olyan esetre volt példa, hogy valaki elrejtőzött a szekrényben vagy az ágy alatt.

Csupán egy palack vizet kell átgurítani az ágy alatt és ha a másik oldalt kijön, akkor megnyugodhatunk.

Ha viszont nem, az azt jelentheti, hogy valaki éppen az ágy alatt rejtőzik – árulta el a fiatal nő.

(Borítókép:Egyedül utazás. Illusztráció:Getty Images)