A katolikus egyházfő legutóbb 2021 szeptemberében járt hazánkban. Az idei évben áprilisban, ám merőben más okból érkezhet.

Bár egyelőre nem hivatalos, hogy Ferenc pápa Magyarországra utazik, a Szentszéki Sajtóiroda bármelyik pillanatban bejelentheti az egyházfő tervezett áprilisi látogatását. Legutóbb két hónappal az érkezése előtt fixálták, hogy pontosan mikor jön majd hazánkba.

A TV2 Mokka című reggeli beszélgetős műsorában egy szakértő kiemelte, hogy a pápai látogatásoknak két oka lehet: az egyik, ha a katolikus egyház feje valamilyen egyházi eseményre érkezik, mint ahogyan az 2021 szeptemberében is történt, amikor látogatásának apropója az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus volt. Az eseményen ő celebrálta a zárómisét a Hősök terén. 

„A vizit második oka, ha a pápa országlátogatásra érkezik. Ilyenkor felkeresi a katolikus és más közösségeket. Legutoljára erre 1991-ben volt példa, amikor II. János Pál utazott Magyarországra. A hírek szerint Ferenc pápa egy ilyen típusú látogatásra érkezne”– magyarázta Egerszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő. Hozzátette: a pápa látogatásának apropója az a fajta politika is lehet, amelyet Magyarország folytat az Orosz-Ukrán háborúban. A Vatikán mellett ugyanis hazánk kampányol még kiemelkedően a béke mellett.

A pápától nagyon sokan várják, hogy elhozza a békét!

– tette hozzá ifj. Lomnici Zoltán a Századvég jogi szakértője.

(Borítókép: Ferenc pápa. Fotó: Getty Images)