A víz világnapja alkalmából márciusban látogatható lesz a Gellért-hegy Gruber József víztározója.

A Víz Világnapja minden év március 22-én esedékes, célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek fokozott veszélyeztetettségére. 

Az esemény alkalmából a Fővárosi Vízművek úgy döntött, hogy március 22-én látogathatóvá teszi a Gellért-hegy belsejében lévő Gruber József víztározót.

A ciszterna látványa igazán misztikus, akár egy sci-fi vagy fantasy film helyszíne is lehetne. A ciszterna sziklába vagy földbe vágott esővízgyűjtő, víztározó, amely építményeket főként a középkorban és a reneszánsz korszakban építettek. A budapesti Gruber József víztárolót 1974-ben kezdték építeni és összesen 80 ezer köbméter vizet képes raktározni. A víztárolóról bővebben ide kattintva olvashat.

A művédelem alatt álló építmény csak néhány napig lesz látogatható, ugyanis egy jelenleg is működő víztározóról beszélünk. Idén elsősorban az iskolások számára március 21-én és 22-én nyílik meg, de március 24-én és 25-én az előre regisztrált látogatók is megtekinthetik.

„Sajnos mivel a város vízellátásában meghatározó, működő víztároló létesítményről van szó, ennél többször nincs lehetőségünk a megnyitására. Így is betettünk már néhány plusz napot a korábbi egyhez képest” – közölte a Fővárosi Vízművek. 

(Borítókép: Víz. Illusztráció: Biwa Studio/Getty)