Az okostelefon felvételi segítettek lebuktatni a tetteseket.

Gyakran látni az akciófilmekben, hogyan rabolják ki a mit sem sejtő járókelőket a profi zsebmetszők, azonban ezeket a jelenetek nem állnak messze a valóságtól. Hiszen az életben is általában többet dolgoznak együtt és szinte észrevétlenül tudnak mozogni a tömegben.

Két thaiföldi turista, Nina Spencer és barátnője, Toi akaratukon kívül vették videóra, hogyan fosztották meg őket értékeiktől London utcáin. A két hölgy egy szelfibotra erősített mobillal vette fel a túrájukat, a zsebtolvajok szerencsétlenségére, ugyanis így mindent tettük jól látszódott a felvételeken.

Megtervezett bűncselekmény

A tolvajok teljesen átlagos külsővel rendelkeztek és akkor környékezték meg a két nőt, amikor azok megálltak egy zebránál a Cambridge Circus környékén. A rablók egyike telefonjával fotóz valamit, miközben kifigyeli az áldozatok, a másikuk pedig egy nagy fekete papírszatyorral takarja el, ahogy ellopja a két nő tárcáját. Egy harmadik társuk pedig kicsit arrébb vár rájuk, hogy azonnal átadják neki a tárcát, így hogyha elkapják azt, aki kiemelte az értéket a táskából, nála már nem tudják megtalálni.

A két nő feljelentést tett a rendőrségen, a hatóságok pedig a felvételek alapján hamar rájöttek, hogy a zsebtolvajok egy erre szakosodott bűnbanda tagjai.

Világszinten

A világ szinte bármely országában akadtak zsebmetszők. Csak Angliában évente 600.000 hasonló eset történik, a számuk 2010 és 2012 között 20 százalékkal emelkedett. A Tripadvisor szerint Barcelona, Róma, Prága, Madrid, Párizs, Firenze, Buenos Aires, Amszterdam, Athén és a vietnámi Hanoi az, amelyik fokozottan veszélyes. Szerencsére hazánk fővárosa nincs a listán, de közismert, hogy érdemes a turistáknak itt is fokozottan figyelni az értékeikre.

(Borítókép: Lopás. Illusztráció: Getty Images)