Három napja futótűzként terjedt a magyar sajtóban, hogy egy lengyel nő állítja: ő a 2007-ben eltűnt brit kislány, Madeleine McCann. Bár jó pár hasonlóság van köztük, bizonyíték egyelőre nem támasztja alá Julia Faustyna állítását, mi több, ha kiderül, hogy hazudik, csúnyán pórul járhat.

Julia Faustyna lengyel nő sokkoló ténnyel állt elő: azt mondja magáról, hogy ő a 2007-ben eltűnt brit kislány, Madeleine McCann, akit 16 évvel ezelőtt raboltak el családjától a portugáliai Praia da Luz-ból. Bár rengeteg az egyezés a jelenleg Németországban élő nő és Madeleine között: a szemükben például ugyanolyan hibával születtek, kiskori képeiken a gödröcskéik is hasonlóan helyezkednek el, az életkoruk nem egyezik. Faustyna jelenleg 21 éves, Madeleine pedig még csak 19 lenne.

Ezt a nő azzal magyarázza, hogy elrablása során az iratait is meghamisíthatták, és az életkorát is megváltoztathatták.

Lengyel családjának tagjai minden vádat tagadnak és határozottan állítják, hogy Juliának pszichés zavarai vannak, ami miatt korábban is gyógykezelés alatt állt.

Dr. Krasznai Dóra jogász a Mokkában fejtette ki, hogy milyen következménnyel járhat, ha kiderül, hogy a nő hazudik.

Amennyiben szándékosan akar kárt okozni és feltűnést kelteni, súlyos büntetőjogi következményekkel nézhet szembe, ugyanakkor enyhítő körülmény lehet számára, ha pszichés betegség miatt követ el hazugságot.

Ha pszichésen zavart vagy valamilyen személyiségzavara van, akkor nem is vonható felelősségre

– magyarázta a szakértő.

(Borítókép: Keresőcédula Madeleine McCannről. Fotó: Getty Images)