A Barcelona idegenben, a Santiago Bernabéu stadionban győzte le 1-0 arányban a Real Madridot.

A 2022/2023-as idényben ez volt a két spanyol gigász harmadik összecsapása. Az eddigi mérkőzések közül kettőt az FC Barcelona nyert. A legutóbbi meccs történései alapján elmondható, hogy a végeredmény ezúttal nem annak a csapatnak kedvezett, amelyik összességében jobban szerepelt a pályán.

Hiszen javarészt, nagyjából 60 százalékban a Real Madrid birtokolta a labdát, a Barcelonából pedig szinte minden játékos a saját térfelén próbálta megakadályozni, hogy csapatuk gólt kapjon.

Ha nem a Barcáról lett volna szó, akkor vélhetően mindenki elment volna a statisztikai adatok mellett, ám a katalánok ez alkalommal az évtizedek óta tapasztalható játékstílusuktól teljesen eltérően játszottak, ami kiverte a biztosítékot mind a Real Madridnál, mind jó néhány Barcelona-szurkolónál.

A két legnagyobb spanyol csapat történelmében korábban is előfordult, hogy egyikőjük szinte csak védekező felfogásban játszott. Jose Mourinho, a Real Madrid korábbi edzőjének érkezése előtt a fehér mezes csapat egy nagyon súlyos, eredménytelen időszakot zárt. A portugál tréner védekező filozófiája és mentalitása azonban eredményre vezetett: a csapat hosszú idő után bajnokságot nyert 2012-ben, méghozzá spanyol rekordot jelentő 100 ponttal. Ekkoriban a Barcelona edzője még Pep Guardiola volt, aki kétségkívül a labdabirtokláson alapuló játék legnagyobb mestere. Évről évre érdekes volt nézni a két egymásnak szögesen ellentmondó filozófia érvényesülését egy-egy meccsen, amelynek most ismét szemtanúi lehettünk csak más felosztásban. 

A történelmi kitekintő fontossága mindössze abban rejlik, hogy a Barcelona szimpatizánsai a Mourinho-éra alatt rendre azzal támadták a Madridot, hogy védekező focit játszanak, ami nem méltó egy ekkora csapathoz. Persze a Real szurkolók erre visszavághattak: „Csak az eredmény számít”. Nos, ez után a meccs után mindkét félnek lehet min gondolkodnia: vajon mi az igazán fontos? Az eredmény? A labdabirtoklás? A kapura lövések száma?

A mostani mérkőzés után a két jelenlegi szakvezető közül Carlo Ancelotti, a Real Madrid edzőjének értékelésében érezni lehetett némi kritikát a katalánokra nézve: 

„Jó meccs volt, feszült és nyomasztó. A Barcelona mindössze negyven százalékban birtokolta a labdát. Jól teljesítettünk, de a meccs utolsó harmadában valami nem ment. Nagyon szoros volt a védekezésük. Nagyjából úgy játszottunk, ahogy szerettünk volna, és bíztunk benne, hogy nyerünk. Elégedettek vagyunk a meccsel, mert mi irányítottunk.

A Barcelona nem érdemelte meg a győzelmet, ez nyilvánvaló.

Ha megismételjük a mai teljesítményünket, akkor lesz esélyünk a győzelemre. Azt sem gondolom, hogy a Barcelona megismétli ugyanezt a defenzív játékot a Camp Nouban” – mondta a mérkőzés után az olasz tréner, akinek reakciójához az is hozzátartozhat, hogy a kapott gól egy középpályán indokolatlanul elpasszolt labdából született, amely végül egy Real játékosról pattant a kapuba. Természetesen a Barcelona trénere, Xavier Hernández is reagált a meccs után. Elmondása szerint nem terveztek védekezni, de ha már így alakult, akkor örül, hogy csapata ilyen kitartóan óvta a kapuját a góltól:

„Jól játszottunk labda nélkül, de labdával nem. Nem tudtuk, mit kezdjünk vele, amikor nálunk volt. Ennek ellenére jól védekeztünk, és ezt nagyra értékelem.

Néha a defenzív futball is a játék része.

Úgy gondolom, ma kivételesek voltunk, és pozitívan kell értékelnünk a teljesítményünket”

– nyilatkozta az edző, aki annak ellenére monda mindezt, hogy egyébként a labdabirtokláson alapuló futball híve. 

Ön szerint melyik igaz a focira?

(Borítókép: Xavi és Ancelotti a meccsen. Fotó: NurPhoto/Getty)