Háziállatként tart lajhárokat egy amerikai házaspár. Jenni és Terry Koenig 2018-ban vásárolta meg az első emlős állatot, amely fogságban született. Őt egy nőstény követte, míg végül egy kis lajhár is született a családba.

Három gyerekkel, három lajhárral és egyéb egzotikus állatokkal él együtt a 44 éves Jenni és Terry. Az egyesült államok-beli Wisconsinban élő házaspár öt évvel ezelőtt, 1 millió 900 ezer forintért vásárolta meg a fogságban született Enzót, miután Jenni gyerekkorától kezdve arról álmodott, hogy lajhára legyen. Végül a férjét is sikerült meggyőznie, így került a családhoz az akkor 6 éves állat.

Mielőtt magukhoz vették volna az állatot, Jenni több kutatást is végzett arról, pontosan milyen környezetre van szüksége egy kétujjú lajhárnak. Ennek megfelelően a házaspár párás, meleg környezetté alakította át négy hálószobás otthonát, hogy egy kis dél-amerikai paradicsomot teremtsen újdonsült kedvencének. Legidősebb lányuk szobáját, aki időközben egyetemre ment, infravörös fűtőberendezéssel, hűvös párásítóval, valamint kötelekkel és tornyokkal szerelték fel. Az átalakításokra nagyjából 162 ezer forintjába és 20 órájába került a párnak.

Olyan régóta szerettem volna egy lajhárt. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy az otthonunkat megfelelővé tegyük neki. Csak remélni tudom, hogy sikerült

– mondta akkor Jenni Koenig.

Most, 5 évvel később bebizonyosodott, hogy a pár jó munkát végzett, olyannyira, hogy lajhárjaik száma háromra bővült. Az évek során Enzót egy nőstény, Zuri követte, kettejük szerelméből pedig megszületett a csöppség, a kis Pancake. Mindhárman imádnak bújni, mi több, Enzo új készségekre is szert tett.

Amikor egy alkalommal Jenni otthon kézműveskedett, átnyújtott egy ecsetet a 10 éves lajhárnak, aki – feltehetőleg gazdáját utánozva – festeni kezdett vele.

Az állat a művészet rabjává vált: mostanra több mint ezer egyedi festményt készített, amelyek darabját a házaspár 50 dollárért, hozzávetőlegesen 17 ezer forintért értékesíti, hogy az így befolyó összegből fedezze a fenntartásukat.

A lajhárok nem az egyetlen egzotikus állatok Jenni és Terry Koenig otthonában: Enzo, Zuri és Pancake mellett cukorsiklót, sündisznót és óriási flamand nyulakat is tartanak.

(Borítókép: Enzo fest. Fotó: Northfoto)