Hétfőtől jóval drágábban taxizhatunk a magyar fővárosban.

Március 6. hétfőtől tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák: az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő.

A mostani díjemelést azzal indokolták, hogy a taxisoknak érezhető költségemelkedéssel jár az üzemanyagok ársapkájának eltörlése. A taxis szervezetek egységesen kérték az árak módosítását, amelyet végül Karácsony Gergely főpolgármester javaslata alapján a közgyűlés el is fogadott. 

A HVG információi szerint a mostaninál merőben más kérést terjesztettek fel elsőként a taxitársaságok: a bécsi modell mintájára középértéknek tekintették volna a hatósági árat, amelytől a taxitársaságok 10 százalékkal eltérhettek volna felfelé, illetve lefelé. Ezzel versenyhelyzet lett volna az egyébként egységes tarifával rendelkező társaságok között. 

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint az emelés nem elég, szükség van a díjak további korrekciójára.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes úgy véli, a budapesti tarifák további emelése akkor lesz indokolt, ha az átlagkereset, az üzemanyagár és a maginfláció együttes növekedése meghaladja a 20 százalékot.

(igenyesferfi.hu)

Ön mit gondol a taxis tarifák emelkedéséről?

(Borítókép: Taxik Budapesten. Fotó: NurPhoto/Getty)