Mi magyarok mindig is találékonyak és kitartóak voltunk, így nem csoda, hogy számos elképesztő rekord is fűződik hazánk nevéhez.

1. A világ legmagasabb LEGO-tornya

A 34,76 méter magas legóból épített torony több mint 450.000 legóból épült fel a Szent István Bazilika előtt, 2014-ben. A helyszínen ott volt több hazai híresség: Fluor Tomi, Farkasházy Réka, a Buborék Együttes és az Animal Cannibals is. Mivel a szabályoknak megfelelően semmiféle ragasztóanyagot nem lehetett alkalmazni az építés során, a hatalmas LEGO-tornyot a rekord beállítása után, másnap le is bontották. A magyar világrekordot a következő évben a LEGO őshazája, Dánia megdöntötte, majd 2016-ban Németország is, azóta ők a világcsúcstartók.

2. A 24 órás Rubik-kocka rekord

A nagykanizsai Baticz Milán 2008-ban állította fel a 24 órás Rubik-kocka rekordot. Jelenleg ő képes a legtöbb Rubik kockát kirakni egy nap alatt. A rekordkísérlet során Milán 24 óra alatt 4786-szor rakta ki a különféle algoritmusok alapján összekevert Rubik-kockákat. Ezt a teljesítményt azóta sem sikerült felülmúlnia senkinek. 

Magyar találmány

A Rubik-kocka háromdimenziós mechanikus logikai játék, amit 1974-ben talált fel ifjabb Rubik Ernő. A szabadalmi leírásban a feltaláló térbeli logikai játékként nevezte meg a hazánkban eleinte csak bűvös kockaként elhíresült játékot, amely később világhírnévre tett szert, s azóta is az egyik leghíresebb magyar találmány. 2003 óta kétévente megrendezik a Rubik-kocka-világbajnokságot is.

3. A legtávolabbi kosárba dobás rekord

A budapesti Lords of Gravity akrobatikus kosárcsapata elképesztő mutatványokkal szórakoztatja a közönséget. A gárda 2016-ban a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, ugyanis Borlay Károly Csanád világrekordot állított fel azzal, hogy 8 méteres távolságból dobta be ugrás közben a labdát, egy trambulinról elrugaszkodva.

+1 A világ legnagyobb könyve

A Törékeny Természeti Örökségünk című könyv az Aggteleki Nemzeti Park barlangjairól, növény és állatvilágáról valamint épített örökségéről szól. 346 oldalas, egy lapjának mérete 418×377 cm, súlya pedig 1420 kg. A könyvet a Guinness 2010. március 21-én hitelesítette, mint „a világ legnagyobb könyve”. Ahogy a középkorban, úgy ezt is kódex kötéssel kötötték be. Ez azt jelenti, hogy az elő és hátlapján 4 cm vastag fatáblából készült és 13 egész marhabőrrel borították, valamint hagyományos módon kender madzagokkal, zsinegekkel, nagy tűkkel, vásznakkal varrták össze a könyv lapjait és gerincét. Öt darab nagy zsanér biztosítja, hogy a könyv nyitható legyen. Ide kattintva láthat képeket az elképesztő műalkotásról.

(Borítókép: Hatalmas Rubik-kocka. Fotó: David Collier/Getty)