A tavaly februári eladási számok több mint negyedével, pontosabban 26,2 százalékkal nőtt az új autók értékesítési aránya az idei év második hónapjában Nagy-Britanniában. Számszerűsítve 74 ezer 441 új kocsit adtak el, közülük is a legnépszerűbb egy városi járgány volt.

Az autóeladásokat tekintve sorozatban a hetedik egymást követő hónapban jegyeztek fel emelkedést Nagy-Britanniában. Miközben a dízelüzemű autók iránt csökkent a kereslet, benzines és elektromos kocsikból, valamint hibrid hajtású (HEV) és plug-in-hibrid (PHEV) verdákból jóval többet vásároltak a britek:

benzinesből 34,9, elektromosból 18,2, hibridből 40, plug-in-hibridből pedig 1 százalékkal többet adtak el a kereskedők idén februárban.

A piaci részesedése jelenleg is a benzines autóknak a legnagyobb 43,4 százalékkal – derül ki a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) honlapján hétfőn közzétett adatokból.

Új favorit

Az idei első két hónapban összesen 206 ezer 435 új autót értékesítettek a szigetországban, 18,6 százalékkal többet az egy évvel korábbival összevetve. A vásárlók körében egy új favorit tarolt:

Európa harmadik legnagyobb autópiacán a legkeresettebb új autó a Vauxhall Corsa volt, 

amelyből nem kevesebb, mint 2 ezer 818 darabot vásároltak eddig. Hogy kiderüljön, vajon az egész évet megnyeri-e ez a típusú autó, addig még rengeteg víznek le kell folynia a Dunán, eladásainak száma pedig meg kell hogy haladja a 42 ezer 704-et ahhoz, hogy letarolja trónjáról a tavalyi győztes városi SUV-ot, a Nissan Qashqait.

A legnépszerűbb elektromos autó

A legkelendőbb elektromos autó a Tesla Model Y volt tavaly, akkor 35 ezer 551 ilyen jármű kelt el Nagy-Britanniában. A második legkeresettebb a Tesla Model 3 (19 ezer 71), a harmadik pedig a Kia e-Niro volt (11 ezer 197). A csak akkumulátorról üzemelő elektromos autókból (BEV) 267 ezer 203 kelt el, ami 40,1 százalék növekedés volt 2021-hez képest. A hibrid hajtású autókból (HEV) az eladás 27,6 százalékkal 187 ezer 948-ra emelkedett, ugyanakkor a PHEV-autók eladási száma 11,5 százalékkal, 101 ezer 414-re csökkent 2022-ben.

No more diesel

A szigetországban 2030-tól nem lehet új dízeles, sem benzines autót eladni, egyes hibrid autók esetében ez a határidő 2035. Nagy-Britanniában tavaly 1 millió 614 ezer 063 új autót adtak el, két százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Tavaly a legkeresettebb új autó a Nissan Qashqai volt 42 ezer 704 eladott járművel, amelyet a Vauxhall Corsa (35 ezer 910) és a Tesla Model Y (35 ezer 551) követett.

Vauxhall Motors Limited

A francia PSA-csoport tulajdonában lévő Vauxhall Motors Limited egy brit autógyártó cég, amelynek modelljei a szintán PSA tulajdonában lévő német Opel jobb-kormányos változatai. A Nagy-Britanniában jelenleg legnépszerűbb autó tehát valójában a jobb-kormányos Opel Corsa, bár tény, hogy az angol modellek sokszor jobban felszereltek, mint eredeti német testvérei. 

(MTI)

(Borítókép: Férfi egy autóban. Illusztráció: Getty Images)