A levél évtizedeken át egy pincében porosodott.

Érdekes felfedezést tett egy Stratford-upon-Avon közelében élő házaspár, amikor nekilátott rendet rakni a pincéjükben: megtalálták III. Károly egyik gyermekkori levelét. Az ifjú, hatéves herceg még 1955 márciusában betegeskedő nagymamájának, Erzsébet anyakirálynénak írt levelet, amelyet színes rajzokkal díszített.

Kedves Nagyi! Sajnálom, hogy beteg vagy. Remélem hamarosan jobban leszel!

– írta az akkor hatéves Károly herceg. A levél ide kattintva tekinthető meg.

A doboz, amelyben a levelet találták, az idős házaspár egyik tagjának nagyapja, Roland Stockdale tulajdona volt. A férfi annak idején a Metropolitan Rendőrségnél teljesített szolgálatot, majd az 1950-es években bekerült a királyi család tagjainak személyi védelmét ellátó alakulatba. Az anyakirálynével kitűnő kapcsolatot ápolhatott, ez kiderül abból is, hogy az iratok között több tőle származó levelet is találtak: az egyikben Erzsébet az őrmester egészségi állapotáról érdeklődik, egy másikban pedig Stockdale halála után részvétet nyilvánít az özvegyének. 

A dokumentumokat hamarosan a Hansons aukciósház árverezi el. III. Károly gyerekkori levelének értékét 3000 font (1,2 millió forint) körüli összegre becsülik.

(Daily Mail)

(Borítókép: III. Károly. Fotó: WPA Pool/Getty)