Spanyolországban is letette névjegyét ifj. Sárközi Richárd.

Európa egyik legrangosabb golfversenyét, az 1912-ben alapított Spanyol Opent idén február 28-án rendezték. A versenyre korábban magyar golfozó még sosem kvalifikálta magát, ám Sárközinek sikerült, ezzel pedig biztosan beírta magát a sportág történelmébe.

A golf hazánkban közel sem a legnépszerűbb sport, főleg ha profi szinten való versengésről és nem csak ütögetésről van szó. Ezúttal azonban joggal lehetünk büszkék, ugyanis Sárközi nemcsak bejutott a Spanyol Openre, hanem le is tette a névjegyét a profikkal teletűzdelt mezőnyben. 

A 6 napos verseny 2 fő részből állt: az első két napon mindenki úgynevezett stroke play-t játszott, amelynek a tétje a legjobb 64 közé jutás volt. A 19 éves magyar induló nemcsak bejutott a legjobb 64 játékos közé, hanem összesítésben a bravúros 33. helyen végzett. 

Stroke play

A stroke play-nél az a játékos győz, aki a legkevesebb ütésszámot („Score") éri el a meccs egyes fordulóiban. Egy forduló általában 18 lyukat jelent, de 2006 óta léteznek 9 lyukas fordulók is.

Amikor felszálltam a repülőre, az volt a célom, hogy bejussak a legjobb 64 közé, (...) ehhez képest még a saját elvárásaimat is felülmúltam. Őszintén mondom, nem gondoltam, hogy ilyen jó helyezéssel fogok hazatérni, hiszen az utolsó helyen fértem be a verseny indulói közé!

– nyilatkozta a sportoló, aki összesen több mint 100 versenyzőt utasított maga mögé. köztük olyanokat, akik nagy sportmúlttal rendelkező golfnemzetek tagjai. Ilyenek a skótok, angolok, németek és a franciák is. Ifj. Sárközi Richárd együtt játszott több franciával is, akik teljsen ledöbbentek attól, hogy milyen hosszúak a magyar tehetség első nagy ütései.

(Origo)

(Borítókép: Golflabda. Illusztráció: Thomas Northcut/Getty)