Először stressz okozta szimptómáknak vélték az orvosok az Egyesült Királyságban élő 24 éves Mollie Mulheron tüneteggyüttesét. A fiatal nő végül összeesett egy szupermarketben, ezt követően derült ki, hogy sokkal súlyosabb betegség húzódik meg a háttérben.

Másfél hónappal ezelőtt még az áloméletét élte Mollie Mulheron 24 éves angoltanár. Még tavaly májusban utazott ki a Galápagos-szigetekre, hogy helyi gyerekeknek oktassa a nyelvet. Egy alkalommal éppen sznorkelezett, amikor légzési és nyelési nehézségei adódtak, valamint testszerte furcsa kiütések jelentek meg rajta.

Mulheron azonnal orvoshoz fordult, ám annak ellenére, hogy a szabadtüdős merülés közben majdnem belehalt a hirtelen jelentkező súlyos tünetekbe, a kinti szakemberek azt mondták neki, hogy csak beképzeli azokat és vélhetőleg csak túl sokat stresszel.

Kilenc hónap kint tartózkodás után a fiatal nőt végül hazaküldték az Egyesült Királyságba, mert nem volt elég gyerek, akiket taníthatott volna. Miután február 4-én visszatért az angliai York megyében található Skipton nevű településre, nem telt bele 48 óra és hányni kezdett, majd összeesett egy szupermarket közepén. Onnan mentő szállította kórházba, ahol vért vettek tőle, megröntgenezték és CT-vizsgálatot is végeztek rajta.

A vizsgálatok során az orvosok egy 15 centiméteres tumort találtak Mulheron szíve és tüdeje fölött. Kiderült, hogy negyedik stádiumú, úgynevezett Non-Hodgkin-limfómában szenved (NHL).

Az NHL egy sokféle kórképet magában foglaló betegségcsoport, amely a nyirokszövet speciális fehérvérsejtjeinek, a betegségek és fertőzések ellen küzdő, úgynevezett B- vagy T-limfocitáknak a rosszindulatú daganatos megbetegedése.

„Csak sírtam, üvöltöttem és üvöltöttem. A semmiből jött. Tudtam, hogy valami nincs rendben, de azt nem gondoltam, hogy ekkora a baj. A jövőbeli terveim miatt sírtam az édesanyámnak, hogy mennyire szerettem volna férjhez menni és gyereket szülni. Mindig is anya akartam lenni, de a kemoterápia ezt szinte teljesen ellehetetleníti. Csak a falat bámultam, sírtam és ordítottam” – emlékezett vissza a diagnózis pillanatára Mollie Mulheron, aki a rák agresszivitása miatt a petesejtjeit sem fagyasztathatta le, hogy ezzel megőrizze termékenységét. Az orvosok ezért egy olyan injekciót adtak a nőnek, amellyel átmenetileg a korai menopauza stádiumába helyezték őt annak reményében, hogy a kemoterápia végeztével is teherbe tudjon esni. 

Mulheron szteroidokat is kapott, hogy ezzel megakadályozzák a tumor növekedését, amelynek előrehaladott állapota miatt már február 21-én megkezdték a kemoterápiás kezelését.

„Egész életemben fitt és egészséges voltam, mindig minden rendben volt. Nem tudom, mi okozhatta mindezt, hiszen fiatal és egészséges vagyok. Három héttel ezelőtt még Galápagoson éltem életem legjobb időszakát” – nyilatkozta a kemoterápia megkezdésekor Mollie Mulheron, akinek gyógyulása kapcsán az orvosok is reményüket fejezték rámutatva a fiatal tanárnő korára és általános állapotára.

Hatvannégy százalék a túlélési arány

Az Egyesült Királyságban több mint 14 ezer, míg az Egyesült Államokban átlagosan 80 ezer új NHL-beteget diagnosztizálnak évente. Ritkasága miatt ez a fajta kórság az összes rákos megbetegedés mindössze 4 százalékát teszi ki az Egyesült Királyságban. A statisztikák szerint a négyes stádiumú NHL ötéves túlélési aránya körülbelül 64 százalék.

(Borítókép: Mollie Mulheron. Fotó: Northfoto)