Hat évvel ezelőtt még bajnokok voltak, most azonban kieshetnek és akár csődbe is mehet a klub.

Az angol fociklubokról általánosságban elmondható, hogy ők a leggazdagabbak a világon, köszönhetően a közvetítési jogokból származó pénzeknek. A Premier League-bajnokságot 2016-ban megnyerő Leicester City azonban egy kifejezetten „szegény” csapatnak számított korábban, most pedig úgy tűnik, hogy hamarosan ismét kénytelen lesz megbarátkozni a pénztelenség gondolatával. 

A Rókák nemrég jelentették be, hogy klubrekordot jelentő, 92,5 millió font (39 milliárd 629 millió forint) veszteséggel zárták a 2021/22-es pénzügyi szezont.

Szemléltetésképpen: ez a szám csaknem háromszorosa az előző évi veszteségüknek (31,2 millió font), amely már akkor is szokatlanul magas volt, de részben elkönyvelhető a Covid-járvány következményeként. Az idei költségvetésükön már nagyban javíthat, hogy a klub nemrég eladta Wesley Fofanát a Chelsea-nek 70 millió fontért (29 milliárd 989 millió forintért), ám hogy ez érdemben érjen is valamit, ahhoz az kell, hogy a csapat ne essen ki a Premier League-ből. 

Bár a Leicester City folyamatosan hullámzó teljesítményt nyújt, amióta az angol elitliga tagja, a gárdához fűződik az angol futball, sőt talán a világ egyik legnagyobb futballcsodája: 2016-ban történt, hogy a Leicester hétpontos előnye két fordulóval a Premier League szezonjának vége előtt már behozhatatlan lett. Így története során először nyerte meg az angol bajnokságot a csapat, ami önmagában is szenzációs dolog, annak tükrében pedig egyenesen csodába illő, hogy milyen anyagi körülmények között működtek akkor.

Az utóbbi 20 évben az 1992-ben alapított Premier League-ben eddig két kivételtől eltekintve a Chelsea, az Arsenal, a Manchester United vagy a Manchester City volt a bajnok. Az első kakukktojásnak számító trónbitorlás több mint két évtizede, 1994-95-ben történt, amikor a Blackburn Rovers diadalmaskodott. Ezt követően csak a Leicester City-nek sikerült maga mögé utasítania a fentebb felsorolt szupercsapatokat 2016-ban.

A csapat története igencsak szomorú véget érne, ha kiesne a Premier Ligából, ugyanis a bevételei jócskán megcsappannának. Ez pedig a jelenlegi anyagi helyzetükben akár végzetes is lehet.

A Leicester jelenleg 24 ponttal a 15. helyen áll az angol tabellán, ám előnye mindössze két pont a már kieső helyen álló Everton előtt. 

(Sky Sports)

(Borítókép: Leicester City szurkolók. Fotó: Alex Pantling/Getty)